Kompleksna operacija

U Njemačkoj najveća evakuacija od Drugog svjetskog rata: "Na ovom području moglo bi biti još osam bombi"

Evakuacija dijela Kölna zbog deaktivacije bombe (ilustracija) Foto: Afp
U Kölnu su evakuirane tri bolnice i 10.000 stanovnika zbog deaktivacije bombe iz Drugog svjetskog rata.

Vlasti njemačkog grada Kölna evakuirale su tri bolnice i tisuće kućanstava nakon otkrića neaktivirane bombe iz Drugog svjetskog rata.

Bomba američke proizvodnje i mase 1000 kilograma, opremljena s prednjim i stražnjim detonatorom, pronađena je tijekom građevinskih radova na novom bolničkom kampusu.

Njezina detonacija predviđena je u petak.

Kompleksna evakuacija

Složena procedura evakuacije bila je u planu otkako su radovi na iskapanju na tom mjestu započeli prije otprilike šest mjeseci, zbog straha da bi na tom području mogli otkriti neeksplodirana sredstva.

Evakuacijska zona u radijusu od 500 metara uspostavljena je oko područja na kojem je bomba locirana. Gradske vlasti rekle su da bi se na tom području, prema procjeni stručnjaka, moglo nalaziti još osam bombi. Takvu tvrdnju mogu potvrditi jedino daljnja iskopavanja, dodali su.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

Operaciju evakuacije, u kojoj je sudjelovalo oko 1.300 bolničara, policija, vatrogasci, osoblje hitnih službi, medijska kampanja te 800 volontera, i tijekom koje su svi kucali na vrata stanovnika kako bi ih obavijestili da moraju napustiti domove, gradske su vlasti opisale kao najveću i najopsežniju operaciju evakuacije od 1945.

Gradski glasnogovornik rekao je da su dvije bolnice evakuirane u četvrtak dok je treća evakuirana u petak, zajedno s 10.000 gradskih stanovnika, piše Guardian.

Pacijenti su raspoređeni po drugim bolnicama ili u privremeno izgrađena skloništa. Stanovnicima je ponuđeno da se sklone u škole koje su tog dana bile zatvorene.

Promet i javni prijevoz također je bio obustavljen u tom dijelu grada.

Pročitajte i ovo pozvala policiju U šumi brala gljive pa naišla na prizor koji ledi krv u žilama

Pročitajte i ovo Vinko Sanader FOTOGALERIJA Ivo Sanader došao iz kaznionice na sprovod bratu Vinku

Pročitajte i ovo Tragedija u BiH Ovo je četvero mladih koji su sletjeli u rijeku i poginuli: "Zašto baš moja dobra Branka..."