Smrt na svakom koraku

U izraelskom napadu ubijeni izvjestitelj i snimatelj velike novinarske kuće: "Da nije bilo njega, svijet ne bi vidio razorne posljedice ovog masakra"

Poginuli novinar Al Jazeere Ismail Al-Ghoul Foto: X / Screenshot
U izraelskom napadu na Gazu poginuli su izvjestitelj i snimatelj Al Jazeer TV-a. Ovaj sukob je postao jedan od najsmrtonosnijih za novinare.

Vodeća katarska televizija Al Jazeera TV u srijedu je objavila da su njezin izvjestitelj Ismail al-Gul i snimatelj Rami El Rifi poginuli u izraelskom napadu na grad Gazu.

Anas Al-Šarif, kolega dvojice poginulih novinara za Al-Jazeeru je rekao da su Gul i Rifi bili na zadatku i da su snimali blizu kuće Ismaila Hanije, vođe Hamasa koji je ranije u srijedu ubijen u Iranu u napadu za koji je pokret optužio Izrael.

Pročitajte i ovo Bliže se izbori Plenković o kandidaturi Primorca za predsjednika: "Ovo su tri ključna razloga zbog kojih ima našu potporu"

Al Jazeera Balkans piše kako je novinare pogodila bespilotna letjelica na povratku prema gradu Gazi. 

Glavni urednik Al Jazeere Arabic Mohamed Moawad, rekao je da je napad ciljao ekipu koja je “hrabro izvještavala o događajima u sjevernoj Gazi”. Ismail je bio poznat po izvještavanju o patnji i zločinima počinjenim u Gazi, naročito u bolnici Al-Shifa i sjevernim četvrtima. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pročitajte i ovo Požar kod Skradina Evakuirani ljudi iz dijela Nacionalnog parka Krka, vatra opasno zaprijetila: "Najvažnije je da nitko ne strada"

“Da nije bilo Ismaila, svijet ne bi vidio razorne posljedice ovog masakra”, napisao je Moawad na društvenoj mreži X.

Vladin ured za medije u Gazi, kojim upravlja Hamas, objavio je da novi smrtni slučajevi povećavaju broj ubijenih palestinskih novinara u izraelskoj vatri od 7. listopada na 165.

Izraelski rat protiv Gaze i prije ovog napada smatran je najsmrtonosnijim sukobom za novinare i medijske radnike. 

Sindikat novinara Hrvatske ranije je pokrenuo akciju odavanja počasti poginulim palestinskim novinarima i novinarkama i svim kolegama i kolegicama koji su riskirali život da bi objektivno izvještavali iz Gaze. Oni u nasljeđe ostavljaju borbu – borbu za slobodno novinarstvo i za mir narodu Palestine i Izraela.