Skup čelnika moćnih zemalja

Samit skupine G7: Prvi put sudjeluje i papa, a domaćini se s ostatkom nisu složili oko jednoga

Čelnici sedam najmoćnijih zemalja svijeta okupili su se na jugu Italije. U luksuznom odmaralištu razgovaraju o gorućim problemima, kao što su Ukrajina i Gaza, a u petak će im se pridružiti i papa Franjo. Bit će to prvi put da poglavar Katoličke crkve sudjeluje u razgovorima skupine G7.

Talijanska premijerka Gioria Meloni na jugu Italije ugostila je čelnike sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta.

"Skupina G7 nije tvrđava zatvorena sama u sebe koja se od nekoga mora braniti, već ponuda vrijednosti koje otvaramo svijetu kako bismo imali zajednički razvoj kao cilj", rekla je Meloni.

Prilikom formiranja završne izjave ovotjednog samita, Italija je zahtijevala uklanjanje spominjanja "sigurnog i legalnog pobačaja". 

"Sve druge zemlje su ih podržale, ali to je bila crvena linija za Meloni pa je nema u konačnom tekstu", rekao je jedan diplomat za Reuters.

Meloni je odlučno protiv pobačaja, otkrivajući u nedavnoj autobiografiji da je njezina majka bila blizu toga da je pobaci.

Pročitajte i ovo Pokrenut unutarnji nadzor Za nezadovoljne liječnike više nema povratka: Komori poslali ozbiljne optužbe na račun predstojnika Klinike za traumatologiju

U Italiju je stigao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, a na samit u petak prvi put stiže i papa Franjo. Zbog uglednih gostiju, ovaj dio Italije pod opsadnim je stanjem, izvijestila je reporterka vanjske politike Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić.

Rješavaju se krize u Italiji, ali i Belgiji. Ministri obrane NATO saveza u Bruxellesu dogovaraju plan obuke ukrajinskih vojnika i dugoročni financijski plan potpore. Vremena za dogovore nema još puno.

Više o samitu G7 možete pogledati u videoprilogu na vrhu članka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme