Neobičan izbor

Tko je čovjek kojeg je Trump izabrao za potpredsjednika? Oštro je kritizirao Trumpa, nazivao ga idiotom i američkim Hitlerom

Transformacija Jamesa Davida Vancea, koji je tvrdio da "nikad neće biti trumper", do nepokolebljivog lojalista - čini ga relativno neobičnom figurom u Trumpovu unutarnjem krugu.

Donald Trump odabrao je u ponedjeljak američkog senatora J. D. Vancea za svoga potpredsjedničkog kandidata, dok je Republikanska stranka službeno imenovala bivšeg predsjednika za svog predsjedničkog kandidata 2024. na početku stranačke nacionalne konvencije u Milwaukeeju.

"Kao potpredsjednik, J. D. će se nastaviti boriti za naš ustav, stajati uz naše trupe i učinit će sve što može da mi pomogne da Ameriku ponovno učinimo velikom", napisao je Trump na svojoj platformi Truth Social.

Nakon što je služio u marincima i pohađao Yaleov pravni fakultet, Vance je postao poznat nakon što je 2016. napisao knjigu "Hillbilly Elegy", u kojoj je istraživao socioekonomske probleme s kojima se suočava njegov rodni grad i krug siromaštva koji je zarobio Amerikance u Apalačkom gorju, odakle potječu njegova majka i njezina obitelj.

Knjiga je kritizirala ono što je Vance vidio kao samodestruktivnu kulturu u ruralnoj Americi i pokušala objasniti Trumpovu popularnost među osiromašenim bijelim Amerikancima.

Pročitajte i ovo "Atentat je stravičan događaj" Milanović: "Bilo bi fora da se Plenković kandidira, a tamo od kuda sam došao ne pada kiša već kiša metaka"

I sam Vance oštro je kritizirao Trumpa prije i nakon Trumpove izborne pobjede 2016. protiv demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton, nazivao ga je idiotom i američkim Hitlerom, među ostalim epitetima.

No dok se Vance pripremao za kandidaturu za američki Senat u Ohiju 2022., transformirao se u jednog od najdosljednijih branitelja bivšeg predsjednika, podržavajući Trumpa čak i kad su neki kolege iz Senata to odbili.

Transformacija Jamesa Davida Vancea, koji je tvrdio da "nikad neće biti trumper", do nepokolebljivog lojalista - čini ga relativno neobičnom figurom u Trumpovu unutarnjem krugu.

Demokrati, pa čak i neki republikanci, pitaju se vodi li Vancea više oportunizam nego ideologija.

Pročitajte i ovo SADA I SLUŽBENO Trump postao kandidat republikanske stranke: Objavio tko će mu biti potpredsjednik

Ali Trump i mnogi njegovi savjetnici Vanceovu transformaciju smatraju istinskom.

Ističu da se Vanceova politička uvjerenja – koja miješaju izolacionizam s ekonomskim populizmom – poklapaju s Trumpovim i obojicu stavljaju u sukob sa starom gardom Republikanske stranke, gdje još uvijek vladaju vanjskopolitički jastrebovi i evangelisti slobodnog tržišta.

Četverodnevna konvencija otvorena je u Fiserv Forumu u središtu Milwaukeeja dva dana nakon što je Trump preživio atentat u Pennsylvaniji i nekoliko sati nakon što je osigurao veliku pravnu pobjedu kada je savezni sudac odbacio jedan od slučaja protiv Trumpa vezan za čuvanje tajnih vladinih dokumenata.

Pročitajte i ovo Upiru prstom u Grad Užas u zagrebačkom naselju: "Sve smrdi i neizdrživo je, fekalije izbijaju i kroz šahtove"

Trump bi trebao službeno prihvatiti nominaciju stranke u glavnom obraćanju u četvrtak i sučelit će se s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom na izborima 5. studenoga.

Nakon pokušaja ubojstva Trump je rekao da revidira svoj govor o prihvaćanju kako bi naglasio nacionalno jedinstvo, umjesto da ističe svoje razlike u odnosu na Bidena.

"Ovo je prilika da okupimo cijelu zemlju, čak i cijeli svijet. Govor će biti puno drukčiji, puno drukčiji nego što bi bio prije dva dana", rekao je Trump za Washington Examiner.