Oglasio se Macron

Tragičan kraj potrage: U sudaru Rafalea iznad Francuske poginuli instruktor i učenik

Prelet Rafalea Foto: Vojko Basic / CROPIX
Dva pilota su poginula u zrakoplovnoj nesreći u Francuskoj.

Dva su pilota poginula u sudaru ratnih zrakoplova Rafalea na sjeveroistoku Francuske, nakon čega su se srušila tijekom misije obuke u regiji Vosges u blizini grada Colombey-les-Belles. U nesreći su poginula dvojica pilota – instruktor i učenik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkrio je da su poginuli kapetan Sebastien Mabire i poručnika Matthis Laurens.

"Nacija dijeli tugu njihovih obitelji i braće po oružju u zračnoj bazi 113 u Saint-Dizieru", napisao je na X-u.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Pilot iz druge letjelice uspio se katapultirati i prošao je s lakšim ozljedama. Ubrzo je pronađen živ, no policiji je trebalo nekoliko sati potrage u šumovitom području da pronađe pilote koji su poginuli u nesreći. Zbog tragedije je pokrenuta vojna i sudska istraga.

"Čuli smo glasnu buku", za AFP je rekao Patrice Bonneaux, zamjenik gradonačelnika Colombey-les-Bellesa, te dodao da se nije radilo u uobičajenoj buci koja nastane prilikom probijanja zvučnog zida.

"Bila je to čudna buka. Pretpostavljao sam da su se sudarila dva zrakoplova, ali nismo željeli vjerovati u to", pojasnio je.

Francuska je Rafalee prodala Egiptu, Indiji, Grčkoj, Indoneziji, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Njih 12 je kupila i Hrvatska, a dosad ih je šest isporučeno.

Pročitajte i ovo Tvrdi ugledni medij Sabotažu Sjevernog toka odobrio najviši ukrajinski vrh: Zelenski je to pokušao spriječiti, ali bilo je prekasno

Pročitajte i ovo Zatvorena i zračna luka VIDEO Erumpirao najviši vulkan u Europi: Tamna prašina prekrila kuće i ulice