Mala škola izbora

Tko je europski ombudsman?

Ilustracija Foto: Getty Images
Jedna od prvih zadaća novoizabranog Europskog parlamenta (EP) je izbor novog europskog ombudsmana.

Temeljna institucija koja građane Europske unije (EU) štiti od same Unije jest europski ombudsman, koji je usporediv s nacionalnom institucijom pučkog pravobranitelja.

Europski ombudsman istražuje pritužbe na nepravilnosti u postupanju institucija ili drugih tijela EU-a. Mogu ih podnijeti državljani država članica ili osobe sa stalnim boravištem u državi članici te udruge ili poduzeća sa sjedištem u EU-u.

Europski ombudsman istražuje različite vrste upravnih nepravilnosti poput nepravednosti, diskriminacije, zloupotrebe ovlasti, nedostatka informacija ili odbijanje pružanja informacija, nepotrebnih odgoda, nepravilnih postupaka.

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europski parlament?

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europska komisija?

Kako se bira ombudsman?

Europski parlament bira ombudsmana na petogodišnji mandat koji se može obnoviti i to je jedna od prvih zadaća novoizabranog Europskog parlamenta.

Kako djeluje ombudsman?

Ured ombudsmana pokreće istrage po zaprimanju pritužbe ili na vlastitu inicijativu. Riječ je o neovisnom tijelu, koje ne odgovara nijednoj vladi ni organizaciji, a jednom godišnje EP-u podnosi izvješće o aktivnostima.

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europsko vijeće?

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Vijeće Europske unije?

Ombudsman može pomoći tako da o problemu jednostavno obavijesti predmetnu instituciju, a ako to nije dovoljno, poduzet će sve da ga se sporazumno riješi.

Ako u tome ne uspije, može dati preporuke predmetnoj instituciji. Ako institucija ne prihvati te preporuke, ombudsman može podnijeti posebno izvješće Europskom parlamentu, koji zatim poduzima odgovarajuće mjere.