"Bio je mirno dijete"

Susjednu zemlju šokiralo brutalno krvoproliće: "Vrlo je opasno, uskoro će i narod po ulicama ubijati"

Bosnu i Hercegovinu potresao je težak zločin. 14-godišnjak je nožem napao policajce u policijskoj postaji u Bosanskoj Krupi. Jednog je ubio i još jednog ranio. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je jesu li iza maloljetnika islamističke ekstremne skupine.

Bosanska Krupa je u šoku. Brutalni zločin koji se dogodio u četvrtak glavna je tema razgovora. 14-godišnjak je u policijskoj postaji nožem ubio jednog policajca, a drugog ranio.

"Sve polazi od države, sve. Nekada je to bilo drugačije i poštovanje i ponašanje i zakon i primjena zakona, a sad, sve je drugačije, sve je popustito, sve je prividno, ništa nije normalno niti je jasno i onda djeca vide to što vide, ja ne osuđujem ni internet ni išta, osuđujem samo roditelje", tvrdi jedna mještanka.

"Vrlo je opasno u ovoj situaciji. Napada se škola, napada se policija, napada se, ne znam što da kažem, još malo pa će i narod po ulicama ubijati", dodao je njezin sumještanin.

Ranjeni policajac je operiran u bolnici i nije u životnoj opasnosti. Napadač je priveden. Povod za napad je nejasan.

"Završio je prošle godine. Bio je jedan od mirnije djece, tiše djece, dijete koje je bilo povučeno, koje nikad nije pokazivalo nikakvu sklonost nasilju, nasilničkom ponašanju, bilo čemu što bi sugeriralo i davalo nekakve naznake da dijete ima nešto u sebi. Tako da zaista teško je govoriti što je sve uzrok tome, što je utjecaj, što je utjecalo na to dijete nakon odlaska u srednju školu", rekao je ravnatelj škole koju je napadač pohađao Amir Velić.

Neki mediji u BiH tvrde kako oni koji poznaju tinejdžera kažu da je bio sklon vjerskom ekstremizmu. Dodaju da je njegov profil na jednoj internetskoj društvenoj mreži pun islamističkih obilježja. Također su se pojavile informacije da je prilikom napada uzvikivao određene rečenice, ali vlasti to dosad nisu ni potvrdile ni demantirale.

"Mislim da je ovo jedan stvarno alarm gdje trebamo mi kao društvo da se zapitamo zapravo što se sve događa ovdje", potresen je situacijom i ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija.

"Ovo što se dogodilo večeras je zaista nas sve šokiralo i jednostavno ne možemo da vjerujemo da se to dogodilo u Bosanskoj Krupi jer Bosanska Krupa je grad u kojem nema nekih većih problema. Nadamo se dakle da će nadležni provesti sve moguće istrage, da će se naći pravi razlog", nada se gradonačelnik Armin Halitović.

Tužiteljstvo smatra da se radi o terorističkom napadu.

"Jer se radi zaista o terorističkom činu, a neslužbeno motiv za napad je napad na instituciju", rekla je Merima Mešanović, glavna tužiteljica Unsko-sanskog kantona

Zbog napada je podignuta razina sigurnosti u Federaciji BiH. Za terorizam je predviđena kazna od najmanje 10 godina zatvora. Ali zbog dobi 14-godišnjak ne može kazneno odgovarati, već može biti poslan u odgojno popravni dom do pet godina.

  Pročitajte i ovo eskalacija sukoba Sjeverna Koreja potvrdila najgore noćne more Ukrajine i njezinih zapadnih savjetnika: "To je u skladu s međunarodnim pravom..."

Pročitajte i ovo Čeka se reakcija Dramatični navodi Britanaca: "Crta je prijeđena, ovo je sada potencijalno treći svjetski rat"

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Agonija nakon porođaja, mlada žena jedva je preživjela: "To je kao da čistite ono ljigavo iz sudopera, bilo je jezivo, bio je horor"