Tajne svojih jela međusobno razmjenjuju na sastanku u Parizu. Imaju i svoje udruženje 'Klub glavnih kuhara šefova država'. Oni su 'creme de la creme' svjetske gastronomije.
Glavni kuhari šefova država i kraljeva svoja iskustva, recepte i male tajne velikih majstora razmjenjuju u Parizu. Njih 27 ima nevidljiv utjecaj na raspoloženje svjetskih lidera, atmosferu na važnim sastancima.
>> Njam, njam: Sva jela svijeta u Umagu
'Mislim da ono što kuham može utjecati na atmosferu tijekom razgovora. Ne mislim da utječe na politiku. Ali lakše je ako ljudi jedu i uživaju u onom što jedu, onda je lakše i razgovarati', rekao je Daryl Schembeck, šef kuhinje u UN-u.
Mnogi kuhaju svaki dan jela svojim klijentima. Većina državnika traži da se namirnice kupuju od lokalnih poljoprivrednika. Ima i onih koji su otišli korak dalje. 'Vrt prve dame tu je otkad su se uselili. Proširio se ovih godina. Povrće i začine iz tog vrta koristimo u svakodnevnim jelima, kao i za državničke večere', rekla je Cristeta Comerford, šefica kuhinje u Bijeloj kući.
Kad se radi o osjetljivim problemima, nipošto se ne serviraju artičoke francuskom predsjedniku. On kao i njemačka kancelarka najviše voli sir. 'Angela Merkel, primjerice, voli dolaziti u Pariz jer zna da će dobro jesti. Ne kažem da drugdje ne jede, ali ona stvarno voli francusku kuhinju', rekao je Bernard Vaussion, šef kuhinje u Elizejskoj palači.
Prije 35 godina tadašnji su šefovi kuhinja državnika osnovali Klub glavnih kuhara šefova država. Svake godine sastaju se u drugoj zemlji i upoznaju njezinu gastroponudu.
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.