Mala škola izbora

Što je Europsko vijeće?

Ilustracija Foto: Getty Images
Europsko vijeće predstavlja najvišu razinu političke suradnje među zemljama Europske unije (EU).

Unatoč sličnim imenima i zajedničkom osoblju Europsko vijeće i Vijeće Europske unije imaju vrlo različite uloge i članove.

Što je Vijeće Europe?

Europsko vijeće i Vijeće EU treba razlikovati od Vijeća Europe. Vijeće Europe nije institucija EU-a. Riječ je o međunarodnoj organizaciji sa širim članstvom i sjedištem u Strasbourgu koja štiti ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava.

Koje su ključne institucije Europske unije?

Vijeće EU-a i Europsko vijeće su dvije glavne institucije EU-a, u koje se ubrajaju još i Europska komisija (EK) i Europski parlament (EP). Te institucije zajedno određuju smjer politike EU-a i imaju različite uloge u zakonodavnom postupku:

  • Europsko vijeće utvrđuje opći politički smjer i prioritete EU-a
  • Europska komisija podnosi prijedloge novih zakonodavnih akata
  • Vijeće EU-a i Europski parlament pregovaraju, dogovaraju se i zajednički donose europske zakonodavne akte

Europsko vijeće utvrđuje politički smjer i prioritete Europske unije (EU), obično usvajanjem zaključaka. Ne pregovara o zakonima EU-a Čine ga šefovi država ili vlada svih država članica EU-a, predsjednik Europskog vijeća i predsjednik Europske komisije.

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europski parlament?

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europska komisija?

Formalni i neformalni sastanci Europskog vijeća

Čelnici i čelnice EU-a sastaju se najmanje četiri puta godišnje, u pravilu u ožujku, lipnju, listopadu i prosincu. Ti sastanci, koje se često naziva "sastancima na vrhu EU-a", održavaju se u Bruxellesu, u zgradi Europa. Obično se održavaju tijekom dva dana (četvrtak i petak).

Članovi i članice Europskog vijeća mogu se i neformalno sastati kako bi se osigurala pravodobna razmjena mišljenja o gorućim temama bez donošenja formalnih odluka.

U slučaju nastupanja izvanrednih okolnosti koje nalažu hitne odluke čelnika i čelnica, predsjednik može, uz uobičajena četiri sastanka godišnje, sazvati izvanredne sastanke Europskog vijeća u Bruxellesu. Na izvanrednim se sastancima mogu donositi formalne odluke.

Europsko vijeće bira svojeg predsjednika, a ta je uloga prvi put uvedena 2009. Ugovorom iz Lisabona. Za taj je izbor potrebna kvalificirana većina. Mandat predsjednika traje dvije i pol godine, a moguće ga je jednom obnoviti.

Pročitajte i ovo Pazit će na regularnost Ustavni sud imenovao Etičko povjerenstvo za europske izbore: Pogledajte tko će ocjenjivati ponašanje sudionika

Europsko vijeće nominira i imenuje kandidate za niz visokih položaja na razini EU-a:

  • izbor predsjednika Europskog vijeća
  • predlaganje kandidata za predsjednika Europske komisije
  • imenovanje visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku
  • službeno imenovanje cjelokupnog tijela povjerenika
  • imenovanje izvršnog odbora Europske središnje banke (ESB), među ostalim predsjednika ESB-a

Izbor predsjednika Europskog vijeća

Europsko vijeće bira svojeg predsjednika, a ta je uloga prvi put uvedena 2009. Ugovorom iz Lisabona.

Za taj je izbor potrebna kvalificirana većina. Mandat predsjednika traje dvije i pol godine, a moguće ga je jednom obnoviti.

Predlaganje kandidata za predsjednika Europske komisije

Uzimajući u obzir ishod izbora za Europski parlament Europsko vijeće predlaže kandidata za predsjednika EK-a. Predloženog kandidata odobrava većina zastupnika u EP-u.

Ako kandidat Europskog vijeća ne dobije većinu glasova u Parlamentu, Europsko vijeće predlaže novog kandidata. To mora učiniti u roku od mjesec dana od neuspješnog glasovanja u Parlamentu.

EP zatim istim postupkom, većinom glasova svih zastupnika u Parlamentu, odobrava novog predloženog kandidata.

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Vijeće Europske unije?

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Tko je europski ombudsman?

Imenovanje visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Europsko vijeće nadležno je za imenovanje visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, koji se često naziva glavnim diplomatom EU-a.

Odluka o predloženom kandidatu zahtijeva kvalificiranu većinu te se o njoj mora postići dogovor s predsjednikom Komisije.

Europsko vijeće ujedno može odlučiti okončati petogodišnji mandat visokog predstavnika, također ako to potvrdi kvalificirana većina.
Imenovanje Europske komisije.

Službeno imenovanje cjelokupnog tijela povjerenika

Europsko vijeće službeno imenuje cjelokupnu Europsku komisiju.

Parlament glasuje o tijelu povjerenika, odnosno o predsjedniku Komisije, visokom predstavniku i drugim povjerenicima, upotrebom metode suglasnosti (većina danih glasova).

Nakon što Parlament da svoju suglasnost Europsko vijeće službeno imenuje Europsku komisiju. Odluku Europskog vijeća mora podržati kvalificirana većina.

Imenovanja unutar Europske središnje banke (ESB)

Europsko vijeće imenuje svih šest članova Izvršnog odbora Europske središnje banke (ESB), među ostalim predsjednika i potpredsjednika ESB-a i četiri druga člana.

Europsko vijeće donosi svoju odluku na temelju preporuke Vijeća te se savjetuje i s EP-om i Upravnim vijećem ESB-a (koje se sastoji od šest članova Izvršnog odbora i guvernera središnjih banaka u 19 zemalja koje su članice europodručja). Europsko vijeće potom donosi odluku kvalificiranom većinom.

Kako funkcionira Europsko vijeće, detaljno možete vidjeti na službenim internetskim stranicama Europskog vijeća.