Mala škola izbora

Što je Europska komisija?

Ilustracija Foto: Getty Images
Europska komisija (EK) je jedina institucija Europske unije (EU) koja predlaže zakonodavstvo o čijem donošenju odlučuju Europski parlament (EP) i Vijeće Europske unije. Europska komisija se najbolje može usporediti s vladom neke države članice.

Europska komisija (EK) je politički neovisno izvršno tijelo Europske unije. Jedina je odgovorna za izradu prijedloga za novo europsko zakonodavstvo te provodi odluke Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije.

EK, koja je osnovana 1958. godine, promiče opći interes EU-a predlaganjem i provođenjem zakonodavstva te provođenjem politika i izvršenjem proračuna EU-a.

Komisiju čini tim sastavljen od Kolegija povjerenika, od kojih po jedan dolazi iz svake države članice EU-a, na čijem je čelu predsjednik Komisije, koji odlučuje tko je nadležan za određeno područje politike.

Kolegij povjerenika sastoji se od predsjednika Komisije, osam potpredsjednika, uključujući tri izvršna potpredsjednika, i visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku te 18 povjerenika zaduženih za pojedine resore.

Svakodnevni rad Komisije obavlja njezino osoblje - oni nisu politički delegirani, već je riječ o visokokvalificiranim ekspertima iz svih država članica - od stručnjaka za trgovačko pravo, preko stručnjaka za vodu do stručnjaka za hranu... Rad je organiziran u odjele zvane glavne uprave, od kojih je svaka nadležna za određeno područje javnih politika.

Odjeli i izvršne agencije Komisije nalaze se u Bruxellesu i Luxembourgu, a tjedni sastanci povjerenika održavaju se u sjedištu Komisije u Bruxellesu i u Strasbourgu.

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europski parlament?

Imenovanje predsjednika i odabir tima 

Kandidata predlažu nacionalni čelnici u Europskom vijeću uzimajući u obzir rezultate izbora za Europski parlament. Da bi bio izabran, potrebna mu je podrška većine zastupnika u Europskom parlamentu.

Predsjednički kandidat odabire potencijalne potpredsjednike i povjerenike na temelju prijedloga država članica EU-a. Popis kandidata trebaju odobriti nacionalni čelnici u Europskom vijeću.

Svaki kandidat iznosi svoje stavove i odgovara na pitanja pred Europskim parlamentom, koji zatim glasa o tome hoće li prihvatiti kandidate kao tim, a Europsko vijeće naposljetku ih imenuje na temelju kvalificirane većine glasova.

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Tko je europski ombudsman?

Zadaće Europske komisije

Predlaže novo zakonodavstvo

Komisija je jedina institucija EU-a koja predlaže zakonodavstvo o čijem donošenju odlučuju Parlament i Vijeće EU te kojim se:

  • štite interesi EU-a i njezinih građana u pogledu pitanja koja se ne mogu učinkovito riješiti na nacionalnoj razini
  • pruža točan uvid u tehničke pojedinosti zahvaljujući savjetovanju sa stručnjacima i javnosti

Upravlja politikama i dodjeljuje financijska sredstva EU-a

  • određuje prioritete potrošnje EU-a zajedno s Vijećem i Parlamentom
  • izrađuje godišnje proračune koje odobravaju Parlament i Vijeće
  • nadgleda potrošnju sredstava pod nadzorom Revizorskog suda

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Vijeće Europske unije?

Pročitajte i ovo Mala škola izbora Što je Europsko vijeće?

Provodi zakonodavstvo EU-a

  • zajedno sa Sudom Europske unije osigurava ispravnu primjenu prava EU-a u svim državama članicama

Predstavlja EU na međunarodnoj razini

  • zastupa sve države članice EU-a u međunarodnim tijelima, osobito u područjima trgovinske politike i humanitarne pomoći
  • pregovara o sklapanju međunarodnih sporazuma u ime EU-a

Kako funkcionira Komisija detaljnije možete vidjeti na službenim internetskim stranicama EU-a.