Pokušala izbjeći kaznu

Skandal u susjedstvu: Ministrica s upaljenim rotirkama jurila po Austriji jer je kasnila na let

Ilustracija Foto: gov.si
Slovenska ministrica jurila je s upaljenim rotirkama po Austriji da bi stigla na let.

Slovenska ministrica za digitalnu transformaciju Emilija Stojmenova Duh zapela je u koloni na austrijskoj autocesti. Da ne bi zakasnila na let s bečkog aerodroma za Ženevu, vozač službenog vozila upalio je plava rotirajuća svjetla, što, prema navodima slovenskog ministarstva vanjskih poslova, nikako nije smio učiniti.

Sve se dogodilo 26. svibnja ove godine, a ministrica je uhvaćena jer je automobil zbog prebrze vožnje uhvatio radar. Zbog toga je ministarstvo u srpnju dobilo poziv austrijske policije da dostavi informaciju o tome tko je bio za volanom i počinio prometni prekršaj, izvijestio je N1.

Ministarstvo je umjesto toga poslalo je dopis slovenskom veleposlanstvu u Beču u kojem ga je zamolilo da nadležna austrijska tijela odustanu od eventualnog progona ili kazne za vozača. Kao razlog za tu molbu navedeno je da je na austrijskoj autocesti bio zastoj te da je službeno vozilo zapelo u koloni. Kako ministrica i delegacija ministarstva (iako se iz vladinih dokumenata vidi da je u delegaciji bila samo jedna zaposlenica) ne bi zakasnile na let, vozač službenog automobila "bio je prisiljen upaliti plava svjetla".

U dopisu kojeg je potpisala državna tajnica Aida Kamišalić Latifić otkrilo se da je ministrica Stojmenova Duh vozila austrijskom autocestom s upaljenim plavim svjetlima. To nije dopušteno osim u slučajevima kad je slovensko vozilo dio strane zaštićene kolone, što je potvrdio i slovenski veleposlanik u Beču Aleksander Geržina te naglasio da se ni u Sloveniji ne koriste plava svjetla samo da bi se izbjegla gužva.

Iz slovenske policije su izvijestili da ne poznaju zakone koji reguliraju korištenje plavih svjetala na vozilima u Austriji te dodali da "u Sloveniji strana državna tijela ne smiju koristiti ovu signalizaciju na svojim vozilima, osim u slučajevima prekogranične potjere za odbjeglim vozilom, što je regulirano bilateralnim sporazumom dviju država".

Pročitajte i ovo Borba s poplavama Vrhunac vodenog vala stigao u Hrvatsku: "Više nemamo čime braniti. Ovo je bila zadnja obrana"

Pročitajte i ovo objavljena snimka VIDEO Dron se spremao ubiti ruskog vojnika, ali sve je stalo u ključnom trenutku: Umjesto kiše metaka spustio mu je poruku koja mu je spasila život