BIJEG OD RATA U RAT

"Tragičan apsurd": Sirijske izbjeglice bježe iz Libanona nazad u građanskim ratom uništenu Siriju

Sirijska granica s Libanonom Foto: Afp
Jedna od tragičnijih posljedica izraelskih napada na Libanon je bijeg sirijskih izbjeglica nazad u Siriju, zemlju uništenu i raskomadanu između mnoštva frakcija u kojoj građanski rat od kojeg su te izbjeglice pobjegle i dalje nije službeno okončan.

Otprilike 1,2 milijuna ljudi je raseljeno u Libanonu otkako je Izrael pojačao napade na tu zemlju, a njih više od 400 000 pobjeglo je u Siriju. Od njih 400 000, skoro 70% su Sirijci koji su u Libanon izbjegli kroz 12 godina građanskog rata u Siriji koji još službeno nije gotov, mada velikih borbi više nema. Pa iako nema borbi, čitava Sirija temeljito je uništena u tom neokončano ratu.

Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice posvjetio je granični prijalz Sirije i Libanona i pritom izjavio: "Pobjegli su u Libanon da bi pobjegli od rata u Siriju, a sada se vraćaju u Siriju da pobjegnu od rata u Libanonu."

Situaciju je opisao "tragičnom apsurdnošću", a golemi priljev izbjeglica u građanskim ratom uništenu Siriju "zbilja neobičnim trenutkom".

Pročitajte i ovo Dan žalosti u BiH Spasilačke ekipe nastavljaju potragu za nestalima: Strahuje se od novih poplava, meteorolozi poslali upozorenje

Pročitajte i ovo Hladni slučajevi Interpol traži pomoć u velikoj istrazi o 46 ubijenih žena: "I najmanji detalj može pomoći u otkrivanju istine"

Povezane teme