NI DA IH DIRNE

Hezbolah tvrdi: "Imamo novo zapovjedništvo i spremni smo za rat iscrpljivanjem s Izraelom"

Hezbolah Foto: Afp
Hezbolah je tri tjedna izložen žestokim udarima Izraela, što kroz eksplozije pejdžera i voki tokija, što kroz zračne udare u kojima je desetkovano njihovo vodstvo i pretpostavljalo se puno vatrene moći. No, Hezbolah se oglasio da ima novu "zapovjednu sobu" i da su spremni za rat iscrpljivanjem s Izraelom.

Izrael se možda ponadao da je njihova trotjedna kampanja u Libanonu bacila Hezbolah na koljena i da su zreli za istjerivanje s juga zemlje. Tisuće ozlijeđenih boraca eksplozijama pejdžera i voki tokija, kao i eliminacija 11 od 12 vrhovnih zapovjednika, uključujući i samog vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha, a ne zaboravimo i one snažne eksplozije mnogih skladišta oružja koja su eliminirana iz zraka. 

Pa iako ošamućeni tim napadima, iz Hezbolaha tvrde kako su 72 sata nakon smrti Nasrallaha imali već uspostavljenu novu "zapovjednu sobu" za koju se ne zna tko je točno čini, ali ona koordinira sve aktivnosti na jugu zemlje, sva ispaljivanja raketa na Izrael, a za komunikaciju s borcima na terenu koriste zemaljsku telefonsku liniju, piše Reuters.

Avraham Levine, analitičar iz izraelskog think-tanka Alma, rekao je da treba pretpostaviti da je Hezbolah "dobro pripremljen i čeka" izraelske vojnike i da nije laka meta.

"Činjenica da je zapovjedni lanac oštećen ne oduzima mogućnost pucanja na izraelske zajednice ili pokušaje gađanja" izraelskih snaga, rekao je Levine za Reuters, opisujući Hezbolah kao "istu moćnu terorističku vojsku koju svi poznajemo".

Koliko je snage ostalo u Hezbolahu?

Hezbolahove sposobnosti jesu smanjene napadima Izraela, ali i dalje uspijevaju intenzivno napadati Izrael, a posljednjih dana te napade su pojačali. Ipak, ne koriste svoje najsnažnije balističke projektile. S jedne strane, to im je oružje posljednjeg otpora, a s druge strane, ne žele Izraelu davati povod da žešće udari na libanonsku infrastrukturu, pa da gađa aerodrome, bolnice, mostove i ceste.

Procjena CIA-e je da je prije izraelskih udara Hezbolah posjedovao oko 150 000 raketa, a da je nakon njih ostao bez 25% kapaciteta. Izraelska vojska tvrdi kako je to što na Izrael ispaljuju samo 100 do 200 raketa dnevno, a ne tisuće kako bi bilo očekivano, dokaz da su ih oslabili. SAD je slabost Hezbolaha vidio i u nedavnom pozivu vršitelja dužnosti vođe Hezbolaha Naima Kasima na prekid vatre.

Tim dobrim vijestima za Izrael suprostavila se realnost prošlotjednog izrealskog napada kad je na području koje je prethodno očistila avijacija i topništvo, izginulo pet izraelskih komadosa, a isto toliko ih je ranjeno u Hezbolahovoj zasjedi.

Jug Libanona ima veliki simbolički značaj za Hezbolah jer tu je među šijitskom populacijom, uz potporu Iranske revolucionarne garde, i nastao za vrijeme izraelske okupacije 80-ih. Od 2006. kad su potjerali izraelsku vojsku od tamo, iskopali su stotine kilometara tunela i pripremali se za današnji sukob.

"Borba protiv Izraela na tlu je Hezbolahova specijalnost. To je ono za što su trenirali i za što je dizajnirana većina njihove obrane na zemlji.
Hezbollah želi poslati jasnu poruku Izraelu, ali i svojim glasačima u Libanonu i saveznicima u Osovini otpora koju podržava Iran da je još uvijek netaknut i da može nanijeti značajnu štetu izraelskim snagama." zaključio je Andreas Krieg, viši predavač na Školi sigurnosnih studija na King's Collegeu u Londonu.

 

Povezane teme