Jačaju napetosti

VIDEO Novi rat samo što nije počeo: Ovo je trenutak kada je Sjeverna Koreja raznijela ceste

Sjeverna Koreja raznijela dijelove ceste Foto: Platforma X/Screenshot
Seul je ranije i upozorio da Pjongjang planira raznijeti ceste.

Sjeverna Koreja raznijela je dijelove ceste sa svoje strane snažno militarizirane granice između dviju Koreja, priopćio je u utorak Združeni stožer Južne Koreje.

Oko podneva po lokalnom vremenu razneseni su dijelovi ceste sjeverno od vojne linije razgraničenja dvije zemlje, priopćio je Združeni stožer. Južnokorejska vojska pojačala je nadzor i svoju spremnost na odgovor, dodaje se. 

Seul je ranije i upozorio da Pjongjang planira raznijeti ceste. Napetosti na Korejskom poluotoku porasle su nakon što je Sjeverna Koreja optužila Južnu Koreju da je poslala dronove iznad njezina glavnog grada Pjongjanga.

Društvenim mrežama šire se snimke.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Sjeverna Koreja priopćila je u petak da su dronovi ispustili "velik broj" neprijateljskih letaka na Pjongjang, što smatraju političkom i vojnom provokacijom koja bi mogla dovesti do oružanog sukoba.

Glasnogovornik Združenog stožera južnokorejskih snaga odbio je u ponedjeljak otkriti jesu li južnokorejska vojska ili civili upravljali navodnim dronovima.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u ponedjeljak se sastao s obrambenim i sigurnosnim dužnosnicima, a tema razgovora bio je odgovor na "ozbiljnu neprijateljsku provokaciju koja je narušila suverenitet DNRK-a", izvijestio je sjevernokorejski državni medij KCNA.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u ponedjeljak Južnu Koreju za povećanje napetosti sa susjednom zemljom i pozvalo na diplomaciju u uspostavljanju mira i sigurnosti na Korejskom poluotoku. 

"Osiguranje dugoročnog mira i stabilnosti u subregiji moguće je samo političkim i diplomatskim sredstvima na temelju nedjeljive sigurnosti. Ne postoji alternativa osim ako agresija nije stvarni cilj Južne Koreje i njezina ''većeg'' saveznika, Sjedinjenih Država", priopćila je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova

Rusija i Sjeverna Koreja osnažile su diplomatske i vojne veze od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je Dumi, donjem domu ruskog parlamenta, podnio tekst o ratifikaciji ugovora o strateškom partnerstvu sa Sjevernom Korejom, objavila je novinska agencija Interfax. U slučaju oružanog napada na jednu zemlju druga joj treba pružiti vojnu pomoć, navodi se u tekstu ugovora. 

Pročitajte i ovo Njemački špijuni Poziv na uzbunu iz europske države: Rusija bi mogla napasti NATO, a paket koji se zapalio u zračnoj luci nije slučajnost

Pročitajte i ovo Za kućni budžet Iako raste - premalo je: "U Njemačkoj biste za to dobili četiri puta više"