više od 1,8 milijuna sudjelovalo

Brojka preminulih tijekom hodočašća prešla je 1000: Smrtne slučajeve potvrdilo više od deset zemalja

Ovogodišnji hadž u Saudijskoj Arabiji Foto: Afp
Saudijske vlasti javljaju kako je više od 1000 hodočasnika preminulo u ovogdišnjem muslimanskom hodočašću hadžu.

Više od tisuću hodočasnika umrlo je tijekom hadža, muslimanskog hodočašća u najveće islamsko svetište u gradu Meki u Saudijskoj Arabiji. Većina njih je podlegla bolestima zbog vrućina koje su u proteklih nekoliko dana dosezale 51.8 stupnjeva.

Saudijske vlasti izvijestile su kako liječe više od 2000 ljudi koji pate od toplinskog stresa. Hodočašće u Meku jedan je od pet stupova islama. Svi muslimani koji imaju financijskih sredstva trebali bi barem jednom u životu obaviti hadž. 

Novinari AFP-a u ponedjeljak su u blizini Meke vidjeli hodočasnike kako se polijevaju bocama vode po glavi dok su volonteri dijelili hladne napitke i sladoled da se rashlade. Saudijske vlasti savjetovale su hodočasnicima da koriste kišobrane, piju puno vode i izbjegavaju izlaganje suncu tijekom najtoplijih sati dana.

Pročitajte i ovo više od 8000 djece pati Grčki ministar vanjskih poslova: "Europa mora primiti djecu iz Gaze, ovdje nije riječ o regularnim migracijama"

Međutim, mnogi dijelovi obreda hadža, između ostalog i molitva na planini Arafat koja se održala u subotu, uključuju boravak na otvorenom satima tijekom dana. Prema podacima saudijskih vlasti oko 1,8 milijuna hodočasnika ove je godine sudjelovalo u hadžu, od kojih je 1,6 milijuna iz inozemstva.

Svake godine deseci tisuća hodočasnika pokušavaju obaviti hadž bez službene vize Saudijske Arabije kako bi uštedjeli novac. Ovo je puno opasnije s obzirom na to da oni nemaju pravo pristupa klimatiziranim objektima duž puta hadža koje je osigurala saudijska vlast.

Svake godine deseci tisuća vjernika pokušaju sudjelovati na hadžu bez službene dozvole koju se plaća i dodjeljuje po kvotama, a koje omogućuju pristup klimatiziranim prostorima. Početkom lipnja saudijske vlasti objavile su da su njihove snage sigurnosti otjerale iz Meke više od 300.000 neregistriranih hodočasnika, od kojih su 153.998 bili stranci koji su ušli u zemlju s turističkim vizama.

Broj umrlih popeo se na više od tisuću

Diplomat jedne arapske zemlje rekao je u četvrtak za AFP da je potvrđeno još 58 umrlih među egipatskim hodočasnicima, čime je broj Egipćana umrlih na hadžu porastao na 658. Po njemu, 630 ih nije imalo službenu dozvolu za hodočašće. Rekao je da je vrućina glavni razlog smrtnih slučajeva među egipatskim hodočasnicima.

Od 150.000 hodočasnika, Pakistan je potvrdio 58 smrtnih slučajeva, rekao je neimenovani diplomat. Indonezija, iz koje je došlo 240.000 hodočasnika, objavila je novu bilancu od 183 umrlih, u odnosu prema 313 prošle godine.

Smrtne slučajeve potvrdili su i Malezija, Indija, Jordan, Iran, Senegal, Tunis, Sudan i Irački Kurdistan. Saudijske vlasti objavile su da je liječničku pomoć zbog vrućine samo u nedjelju dobilo više od 2700 hodočasnika. Prošle godine potvrđeno je više od 300 umrlih tijekom hadža, većinom Indonežana.