Novi moment

Pokazali materijalne dokaze: Saudijska Arabija tvrdi da ovo nedvojbeno dokazuje da je njihova naftna postrojenja napao - Iran

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Saudijska Arabija predstavila je dokaze za koje tvrdi da nedvojbeno pokazuju da je za napad na njihova naftna postrojenja odgovoran Iran, a ne jemenski Huti.

Riječ je o gomili ostataka bespilotnih letjelica (dronova) i raketa, a  Ministarstvo obrane Saudijske Arabije naglasilo je da je 18 dronova i sedam krstarećih projektila dva naftna postrojenja pogodilo iz smjerova koji isključuju Jemen kao izvor napada, prenosi BBC.

Ranije su jemenski pobunjenici Huti, iza koji stoji iranska potpora, preuzeli odgovornost za te napade.

Iran je pak zanijekao umiješanost u te napade te je upozorio međunarodnu zajednicu da će odgovoriti silom na bilo kakvu vojnu reakciju.

Pročitajte i ovo Oštro na Twitteru Iranski šef diplomacije: SAD ne brine bombardiranje djece u Jemenu njihovim oružjem, nego napad na rafinerije

Pročitajte i ovo Nakon napada Vladimir Putin Saudijskoj Arabiji ponudio rusko naoružanje kao pomoć u zaštiti naftnih postrojenja

"Ostaci su pokazali da su ti napadi bez ikakve sumnje bili sponzorirani od strane Irana", izvjestilo je saudijsko ministarstvo obrane na brifingu za medije.

Ipak, detalji otkud su ti dronovi i projektili zapravo lansirani, nisu zasad poznati, odnosno saudijsko ministarstvo obrane ih nije predstavilo.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije u srijedu naložio američkoj administraciji da pojača sankcije protiv Irana.