Nuklearna prijetnja

Satelitske snimke otkrile tajnu tvornicu: Duž granice nalazi se do 1000 nuklearnih projektila

Kim Jong Un, ilustracija Foto: Afp
Istraga je otkrila da je desetljećima stara zgrada kod Pjongjanga bila lokacija tajne proizvodne operacije.

Čini se da Sjeverna Koreja koristi staru tvornicu u blizini svoga glavnog grada kako bi napravila vozila za nuklearne projektile.

Zajednička istraga medija NK Pro i Centra za neširenje oružja Jamesa Martina pri Institutu Middlebury otkrila je da je desetljećima stara zgrada u blizini Pjongjanga bila lokacija tajne proizvodne operacije vozila za nuklearne projektile (transporter erector launchers -TEL), piše Newsweek.

Pretpostavlja se da je proizvodnja počela u studenom 2023., a možda i ranije. Vjeruje se da su lanseri dizajnirani za Hwasong-11D balističke projektile kratkog dometa (SRBM) jer su dugački oko 8,5 metara i široki 3 metra, navodi izvor.

Satelitske slike iz Planet Labsa navodno pokazuju nešto za što se vjeruje da je 49 TEL-ova parkiranih na sportskom igralištu zgrade u Pjongjangu između 8. i 9. studenog prošle godine. Neki su navodno uklonjeni otprilike tjedan dana kasnije, ali 45 ih je ostalo i premješteno je tek početkom ožujka. Neka druga vozila uočena u blizini zgrade također su premještena u travnju. Na snimkama kasnije više nije bilo mogućih TEL-ova, ali su primijećeni dugački uski objekti raspoređeni na nekoliko područja, što sugerira da je objekt možda još uvijek bio u uporabi u lipnju.

Sjeverna Koreja upozorila je da su je akcije SAD-a prisilile da ojača svoj nuklearni arsenal, a državna novinska agencija KNCA opisala je vojni odnos između SAD-a, Južne Koreje i Japana kao "ozbiljnu tripartitnu sigurnosnu krizu".

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un predao je 4. kolovoza 250 novih taktičkih bacača balističkih projektila pograničnim vojnim postrojbama na granici s Južnom Korejom na ceremoniji, izvijestio je državni medij KCNA WATCH.

Pročitajte i ovo KBC Dubrava Divljao pištoljem po Zagrebu: Pucao iz automobila, a onda se uspio i raniti. S njim su bile dvije žene

NK News je izvijestio da 250 TEL-a može nositi četiri projektila, što potencijalno znači da se sada duž granice nalazi do 1000 nuklearnih projektila, iako list piše da nije poznato da je Pjongjang nabavio dovoljno fisibilnog materijala za toliki broj.

Prema NK Newsu, čelnik je rekao da su projektili novo ključno oružje za oružane snage zemlje, istovremeno pozivajući na pojačani razvoj nuklearnih sposobnosti kako bi se obranile prijetnje iz SAD-a.

Jedan je stručnjak prethodno rekao za Newsweek da Sjeverna Koreja nabavlja raketne komponente sa Zapada, unatoč sankcijama, a bivši južnokorejski ministar obrane nedavno je upozorio da se vjeruje da je razvoj nuklearnog oružja Pjongjanga u završnoj fazi.

Pročitajte i ovo Brojne polemike FOTO Pogledajte podjelu na ovoj bugarskoj plaži: Jedni su oduševljeni idejom, a drugi ogorčeni