Student iz Massachusettsa pojeo je rižu, piletinu i kinesko jelo "lo mein" koje je donio iz restorana. Ubrzo nakon toga je osjetio bolove u trbuhu, a koža mu je postala ljubičasta.
Primljen je u bolnicu zbog "šoka, višestrukog zatajenja organa i osipa", a njegovo zdravstveno stanje se vrlo brzo pogoršavalo. Osim toga, imao je poremećaje u disanju, visok tlak i povraćao je.
Nakon obavljenih testova dijagnosticirana mu je meningokokna sepsa, koja mu je prouzročila ukočen vrat, mučninu, kolaps respiratornog sustava, šok i zatajenje više organa. Kod studenta je zbog komplikacija došlo i do septičkog šoka.
Prije ovih problema 19-godišnjak je bio dobrog zdravlja, piše USA Today.
Bakterije dovode do smrti
Problemi s kojima se susreo student prouzročeni su bakterijama, a mogu dovesti do smrti u samo nekoliko sati, navodi američki CDC. Tijekom boravka u bolnici studentu se stanje neprestano pogoršavalo i razvila se nekroza, odumiranje stanica i tkiva.
Liječnici su 19-godišnjaku zbog toga amputirali noge i prste na rukama. Zbog zatajenja srca je 13 dana imao pacemaker. Liječnici su otkrili da je student primio prvu dozu cjepiva protiv meningokoka, no nikada nije primio preporučenu drugu dozu.
Njegov cimer, koji je također jeo hranu iz restorana, povraćao je, no njegovo zdravstveno stanje se nije toliko pogoršalo.
Stručnjaci upozoravaju na opasnost kod nepravilno čuvanih ostataka riže i tjestenine jer ta hrana u sebi sadrži bakteriju Bacillus cereus, koja proizvodi toksin pri podgrijavanju i kod predugog stajanja.
2008. godine jedan tinejdžer je preminuo nakon što je pojeo ostatke tjestenine koja nije bila u hladnjaku tijekom noći.