Eskalacija nasilja

Pentagon istražuje eksplozije u Libanonu, Iran: "To je teroristički čin"

Hitna pomoć u Libanonu Foto: Afp
Sjedinjene Države objavile su da nisu uključene u incident u Libanonu. Iran eksplozije dojavljivačanaziva terorističkim činom, a za njega okrivljuje Izrael.

Sjedinjene Države su rekle u utorak da prikupljaju informacije nakon što je barem jedanaest osoba poginulo, a 2750 ranjeno u eksploziji pejdžera članova Hezbolaha - uključujući borce i zdravstvene radnike - do koje je došlo istovremeno diljem Libanona.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je tijekom redovitog brifinga za medije da SAD nije uključen u incident i da ne zna tko je odgovoran. Libanonski Hezbolah zaprijetio je kazniti Izrael kao odgovor na incident.

"Prikupljamo informacije o ovom incidentu. Mogu vam reći da SAD nije bio uključen. SAD nije bio svjestan ovog incidenta unaprijed", rekao je Miller.

"Skupljamo informacije na isti način kao i novinari diljem svijeta, skupljamo činjenice o onome što se možda dogodilo", dodao je Miller.

Miller je rekao da je SAD uvijek zabrinut glede bilo kakvog incidenta koji može pojačati tenzije na Bliskom Istoku te je pozvao Iran da ne iskorištava incident za pojačanje nestabilnosti.

Miller je također rekao da civili nisu legitimne mete bilo kakvih operacija.

Posebna koordinatorica UN-a za Libanon Jeanine Hennis-Plasschaert rekla je u izjavi kasno u utorak da osuđuje napad u Libanonu, upozorivši da je "označio izuzetno zabrinjavajuću eskalaciju".

Oglasio se Iran

Iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araghchi osudio je u utorak koordinirane eksplozije dojavljivača u Libanonu, nazivajući to terorističkim činom i okrivljujući Izrael. U razgovoru sa svojim libanonskim kolegom Abdallahom Bou Habibom, iranski šef diplomacije izrazio je sućut i ponudio podršku, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu. Iranski veleposlanik u Libanonu ozlijeđen je u incidentu, ali nije u kritičnom stanju, prenosi Haaretz.

Pročitajte i ovo Misteriozni napad Stručnjak otkrio nevjerojatnu pozadinu iza eksplozija dojavljivača: "Ovo je jedna od najsloženijih operacija koje sam vidio"

Pročitajte i ovo Optužili Izrael VIDEO Eksplozije dojavljivača u Libanonu: Najmanje osam ubijenih, među njima i djeca, ranjenih gotovo 3000