Julija Navaljnaja

Ruski sud naredio uhićenje udovice Navaljnog

Julija Navaljnaja najavila je da će nastaviti rad svog supruga nakon njegove smrti u arktičkom zatvoru u veljači, a sada je ruski sud u odsutnosti naredio njezino uhićenje.

Okružni sud u Moskvi je naredio da se Julija Navaljnaja, udovica pokojnog ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navaljnog, uhiti u odsustvu na dva mjeseca pod optužbom za "sudjelovanje u ekstremističkoj organizaciji".

Navaljnaja je najavila da će nastaviti rad svojeg supruga nakon njegove smrti u arktičkom zatvoru u veljači. Ruske vlasti označile su 2021. njegovu aktivističku mrežu koja uključuje i raspuštenu Zakladu za borbu protiv korupcije kao "ekstremističku". Time su zaposlenici, volonteri i pristaše dovedeni u opasnost od kaznenog progona.

"Julija Borisovna Navaljnaja izbjegla je preliminarne istražne vlasti i stoga je raspisana tjeralica", objavio je moskovski Okružni sud Basmanji na svom Telegram kanalu, piše The Moscow Times.

Ona trenutno živi izvan Rusije, a ako se ikada vrati, prijeti joj kazna do šest godina zatvora.

Pročitajte i ovo sezona na krimu VIDEO Turiste dočekala skloništa i vreće s pijeskom u slučaju napada

U utorak je Navaljnaja na X-u napisala svojim pristašama da se ne usredotoče na sudski nalog protiv nje, nego na bitku protiv Putina.

"Kad budete pisali o ovome, molim vas ne zaboravite napisati najvažniju stvar: Vladimir Putin je ubojica i ratni zločinac. Njegovo mjesto je u zatvoru, i ne negdje u Hagu, u udobnoj ćeliji s televizorom, nego u Rusiji, u istoj koloniji i istoj ćeliji od dva do tri metra u kojoj je ubio Alekseja", napisala je. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Kremlj je zanijekao da je naredio ubojstvo Navaljnog.

Pročitajte i ovo Dopis Jandrokoviću Sad je jasnije hoće li Andrej Plenković u Bruxelles: "Neka pati koga smeta!"

Od smrti njezina supruga, Navaljna se sastala s brojnim zapadnim čelnicima, uključujući i američkog predsjednika Joea Bidena u San Franciscu.

Neprofitna organizacija, Zaklada za ljudska prava sa središtem u SAD-u, imenovala je Navaljnaju svojom predsjednicom, a ona je rekla da će iskoristiti svoju novu ulogu da uloži više u borbu koju je njezin suprug vodio protiv Putina.

"Iskoristit ćemo sve što može biti korisno u borbi protiv Putina, kako bismo izborili lijepu Rusiju budućnosti", napisala je Navaljnaja na X-u.