Novi zakon

Rusija planira kazne za rusofobiju u inozemstvu

Ilustracija Foto: Getty Images
Rusija svoj rat u Ukrajini prikazuje kao širi sukob protiv Zapada, za koji tvrdi da želi uništiti Rusiju.

Ruske vlasti kane izmijeniti Kazneni zakon dodavanjem kazne za "rusofobiju" definiranu kao diskriminaciju ruskih državljana i stanovnika Ruske Federacije od strane stranaca i stranih dužnosnika u inozemstvu ili pozivanje na takve radnje.

Novinska agencija Interfax je izvijestila da je dobila vladin dokument kojim se odobrava nacrt zakona grupe poslanika, a prema kojem se suđenja pojedincima optuženim za "rusofobiju" mogu održavati u odsutnosti.

Kabinet je odobrio nacrt, ali je rekao da bi kazna za osobe osuđene za "rusofobiju" trebala biti revidirana. Naime, u nacrtu zakona se navodi da je "kazna za 'rusofobiju' zabrana osuđenim osobama da zauzimaju određena mjesta i obavljaju određene aktivnosti u Rusiji". No, takva kazna nema smisla s obzirom na to da se djelo odnosi na pojedince koji žive izvan Rusije.

Novi članak Kaznenog zakona koji predviđa kaznu za "rusofobiju" ciljat će samo slučajeve "rusofobije" u inozemstvu. Dokument ne precizira šta se smatra diskriminacijom ruskih državljana i stanovnika Ruske Federacije.

Posljednjih godina, posebno nakon što je Rusija napala Ukrajinu ruske vlasti optužuju zapadne dužnosnike za ono što su nazvali "rusofobijom". Neke ruske vlasti, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova, nazvale su zapadne sankcije uvedene ruskim dužnosnicima i subjektima zbog potpune agresije Moskve na Ukrajinu "izrazom rusofobije".

Pojam "rusofobija" prvi je uveo ruski pjesnik i diplomat Fjodor Tjučev u 19.stoljeću kako bi opisao prozapadne ruske liberale, podsjeća Radio Slobodna Europa.

Timothy Snyder, profesor povijesti na Sveučilištu Yale, tijekom svojeg izlaganja u Vijeću sigurnosti UN-a, opisao je termin "rusofobija" kao oruđe koje moderna Rusija koristi da bi opravdala ratne zločine svojih oružanih snaga u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Odnesena na analizu Kupila čokoladicu i dala je djetetu, uslijedio je šok: "Uočili smo da se nešto iz nje razvlači"

Pročitajte i ovo PERE RUKE Izraelski premijer Libanoncima: "Mi ratujemo s Hezbolahom, a ne s vama. Koriste vas kao živi štit."