duboki 50 metara

Veliki misterij: Otkriven je razlog zbog kojeg su nastali ogromni krateri u Sibiru

Krater u Sibiru Foto: Afp
Prvi krater na sjeverozapadu Sibira pojavio se prije 10 godina, a otad ih je otkriveno još nekoliko.

Napokon je otkriveno zašto su nastali ogromni krateri u zemlji u Sibiru duboki i 50 metara. Iako su se spominjala mnoga objašnjenja od 2014. kada su se pojavili – od udara meteora do eksplozije prirodnog plina, sada je napokon stiglo objašnjenje znanstvenika. 

U najnovijoj studiji navedeno je da je krater na poluotoku Jamalu u sjeverozapadnom Sibiru nastao zbog jakog ispuštanja metana iz podzemnih jezera.

Krater u Sibiru Foto:Afp

Istraživači su otkrili da su više temperature i duža ljeta posljednjih desetljeća doveli do odmrzavanja sloja tla do sve većih dubina. Njihovi rezultati, objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters, pokazuju da kada otapanje dosegne kriopeg, malena jezerca vrlo slane vode, koja leže između tla i permafrosta, pritisak dodatno otopljene vode tjera otvaranje pukotina u tlu iznad. Nove pukotine stvaraju nagli pad tlaka, što destabilizira metan-hidrat i oslobađa eksplozivne mjehuriće metana, piše Guardian.

Iako su rijetke, eksplozije oslobađaju velike količine metana i mogu imati znatan utjecaj na zagrijavanje atmosfere. 

Pročitajte i ovo Ružan slučaj u Zadru VIDEO Mnoge je zgrozilo ono što je konobar učinio stranom radniku: "Strašno da se netko tako odnosi prema drugom biću"

Pročitajte i ovo np sjeverni velebit Povratak rijetke vrste životinje koja na našim područjima nije viđena više od 70 godina

Povezane teme