omjer snaga

Jasmina Bojić iz Bruxellesa o EU izborima: "Zanimljivo je što se dogodilo u pojedinim zemljama na nacionalnoj razini"

Reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić iz Bruxellesa komentira rezultate EU izbora.

U Bruxellesu je izbore pratila reporterka Jasmina Bojić te je za Dnevnik Nove TV objasnila što sada slijedi.

"Već sutra je sastanak čelnika političkih grupacija, puno stranaka koje se moraju nekome priključiti. Kreću konzultacije oko predsjednika EK, a sredinom lipnja je neformalni sastanak šefova država i vlada, a krajem lipnja formalni. Ako se dogovore oko kandidata već sredinom srpnja taj bi kandidat mogao biti povrđen u EP, na konstituirajućoj sjednici", objasnila je. 

Više pogledajte u prilogu.

Europska pučka stranka i dalje će imati najviše zastupnika u Europskom parlamentu. U odnosu na prethodni saziv, osvojila je nekoliko mandata više i, prema posljednjim rezultatima, imat će 186 od ukupno 720 zastupnika. Slijede socijaldemokrati sa 135, Zeleni i liberali su oslabili, dok je krajnja desnica zadovoljna rezultatom, posebno u najvećim zemljama Europske unije, Francuskoj i Njemačkoj.

Nacionalno okupljanje je u Francuskoj osvojilo uvjerljivo najviše glasova, dok je AFD u Njemačkoj zauzeo drugo mjesto.

Reporterka Dnevnika Nove TV Jasmina Bojić iz Bruxellesa pojašnjava kako se u administrativnom središtu Europske unije tumače ovakvi rezultati europskih izbora. 

"Rezultati su potvrdili predizborne ankete. Europska krajnja desnica je ojačala, ali ipak najviše glasova ima europski centar, Europska pučka stranka i socijaldemokrati sa liberalima. Zanimljivo je što se dogodilo u pojedinim zemljama na nacionalnoj razini. Francuski predsjednik je zbog rezultata raspustio Parlament, raspisao nove izbore jer je poražen od Marine Le Pen. Ona je dobila dvostruko više glasova od Macrona. Oni su se oboje sinoć oglasili", javlja Bojić. 

"Ovo je ozbiljna i teška odluka, ali, iznad svega, to je čin povjerenja. Povjerenja u vas, dragi moji sunarodnjaci, u sposobnost francuskog naroda da naprave najpošteniji izbor za sebe i buduće generacije", izjavio je  Emmanuel Macron u izbornoj noći. 

"Spremni smo zaokrenuti zemlju, braniti interese Francuza, okončati masovnu imigraciju, kupovnu moć Francuza učiniti prioritetom. Spremni smo pokrenuti reindustrijalizaciju zemlje. Ukratko, spremni smo zaokrenuti zemlju, spremni smo oživjeti Francusku", izjavila je Marine Le Pen, stranka Nacionalnog okupljanja. 

Pročitajte i ovo komentar Lane Ružičić A plaćica ide: Kako nam je Bartulica svima opalio šamar i pljunuo u lice…

"Slična je situacija i u Njemačkoj. Socijaldemokrati aktualnog kancelara Scholza su završili tek na trećem mjestu po broju glasova i ostvarili su najgori rezultat na EU izborma do sada.  EU izbori služe kao nekakav pokazatelj jesu li građani zadovoljni onime što njihovi političari rade ili ne", javlja reporterka Bojić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.