RAT U EUROPI

Bjeloruski predsjednik u novom ispadu nazvao europske vođe luđacima i poručio: "Sutra će cijela Europa gorjeti"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se ta zemlja priprema za nove ruske napade na svoju infrastrukturu. Ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu tvrdi da Rusija iranske dronove skladišti u Bjelorusiji, što je nazvao najvećim problemom Ukrajine.

 

  • Ukrajini je dostavljena protuzračna obrana
  • Ukrajinski veleposlanik tvrdi da se iranski dronovi skladište u Bjelorusiji
  • Herson ostao bez struje prvi put od početka rata
  • Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao građane da budu spremni na trajni nestanak struje
  • Objavljene snimke zapaljene zgrade željeznice u Donecku

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:20 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko misli da građani europskih zemalja žele živjeti u miru, ali da njihove vlasti nisu u stanju "ugasiti požar u vlastitom domu".

"Njemačka, cijela Europa - sada nema lidera. Ali čak i da ih ima... Ne mogu ugasiti ni požar u vlastitoj kući", citirala je Lukašenka novinska agencija BelTA.

"Europljani ne žele ovaj rat. Oni dovoljno dobro razumiju što se danas događa u Ukrajini. Ovdje u Bjelorusiji također pokušavaju zapaliti požar. Sutra će cijela Europa gorjeti", rekao je Lukašenko, prenosi ruska agencija TASS. Smatra da Europljani moraju zaustaviti konfrontaciju, koja je već rezultirala sukobom na području Ukrajine.

Lukašenko je europske čelnike opisao kao luđake koji, nesposobni reći ne Washingtonu, raspiruju vatru u regiji. "Jesu li oni koji su dopustili Amerikancima da tamo (u Europu) donesu dodatno nuklearno oružje pravi vođe? Oni su luđaci", rekao je. Komentirao je i ulogu Sjedinjenih Država u ratu.

"Jedino čega se Amerikanci boje je nuklearno oružje. A ako se nuklearno oružje ne bude koristilo, onda će se boriti konvencionalnim oružjem. Gdje? Oni će se boriti ovdje. Mi ćemo biti ovdje, u ovom metežu. Ukrajina već gori", kazao je.

Nazvao je događaje u Ukrajini katastrofom, dodavši da "nema zemlje u sovjetskoj eri koja je primila tako velika strana ulaganja kao Ukrajina".

21:00 Teheran i Moskva postigli su dogovor da se iranske rakete Fateh-110 i Zolfaghar isporuče na anektirani Krim i morem u ruske luke u Kaspijskom moru, piše The Economist koji se poziva na ukrajinsku vojnu obavještajnu službu i druge dužnosnike.

"Znamo da su dogovori već napravljeni", rekao je Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe.

17:21 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da 50.000 mobiliziranih vojnika raspoređeno u borbene jedinice u Ukrajini, objavila je agencija Interfax. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

16:40 Jevgenij Prigožin, oligarh povezan s Kremljom priznao je da se  miješao u američke izbore i poručio da će to činiti i ubuduće, što je prvo takvo priznanje čovjeka kojeg Washington za to i formalno optužuje.

"Miješali smo se (u američke izbore), miješamo se i nastavit ćemo se miješati. Pažljivo, točno, kirurški i na naš način, kako mi to radimo", rekao je Prigožin u izjavi koju je služba za medije njegove tvrtke Concord objavila na VKontaktu, ruskoj verziji Facebooka.

Izjava je objavljena dan prije izbora za američki Kongres kao odgovor na upit za komentarom ruskog portala. Prigožin, zvan "Putinovim chefom" jer njegova tvrtka radi catering za Kremlj, formalno je optužen da sponzorira "farme trolova" u Rusiji koje nastoje utjecati na politiku, prenosi CNN.

15:46 Ruski marinci pobunili su se protiv "nesposobnih generala", za koje navode da ih tretiraju kao topovsko meso nakon što je njihova jedinica pretrpjela strahovite gubitke. Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

15:17 Ukrajina je optužila Rusiju za krađu iz praznih domova u gradu Hersonu. Također tvrda da je Rusija u te kuće smjestila vojnike u civilnoj odjeći kako bi se pripremila za borbe na ulicama.

Rusija je naredila civilima da napuste spomenuti grad jer se očekuje da će se ondje odviti borba s ukrajinskom vojskom. Herson je jedini regionalni glavni grad koji je pod kontrolom Rusije od početka invazije.

Ukrajinske vlasti evakuaciju su nazvale prisilnom deportacijom i ratnim zločinom. Međutim, Rusi tvrde da civile sele zbog sigurnosti.

14:44 Tri visoka ukrajinska dužnosnika potvrdila su da je ministarstvo obrane preuzelo dionice pet strateških kompanija. Ta je odluka donesena na tajnom sigurnosnom sastanku održanom prije dva dana, a na snagu je stupila jučer te je u skladu sa zakonima o ratnom stanju.

14:23 Glasnogovornik njemačke vlade je rekao da je na Ukrajini da odluči kada će održati mirovne pregovore s Rusijom. Dodao je da Moskva također oklijeva sudjelovati u njima.

Podsjetimo, Washington Post izvijestio je da su Sjedinjene Države privatno ohrabrivale Ukrajinu da Rusiji da do znanja da je otvorena za razgovore. Međutim, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski to ne želi dok god je na vlasti ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ukrajini stigla protuzračna obrana

13:11 Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov objavio je su Ukrajini dostavljeni sustavi protuzračne obrane.

"Gledajte tko nam je stigao! Sustavi protuzračne obrane NASAMS i Aspide stigli su u Ukrajinu! Ovo će oružje znatno ojačati ukrajinsku vojsku i učiniti naše nebo sigurnijim", napisao je ukrajinski ministar.

"Nastavit ćemo obarati neprijateljske mete koje nas napadaju. Hvala našim partnerima: Norveškoj, Španjolskoj i SAD-u", dodao je.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

John Kirby, koordinator za komunikacije američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, nedavno je rekao da će sustav NASAMS biti dostavljen Ukrajini. Radi se o sustavu koji pruža protuzračnu obranu kratkog do srednjeg dometa, a koristi se i za zaštitu zračnog prostora Washingtona, glavnog grada Sjedinjenih Država.

12:42 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati izvješće Wall Street Journala (WSJ) o navodnim razgovorima između Bijele kuće i visokim ruskim dužnosnicima o izbjegavanju eskalacije rata u Ukrajini.

Prema WSJ-u, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je s pomoćnicima ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi se izbjeglo da rat u Ukrajini preraste u nuklearni sukob.

"Nemamo ništa reći o toj objavi", rekao je Peskov, koji također nije mnogo želio reći o tvrdnjama američkog Washington Posta da SAD privatno potiče Ukrajinu na razgovore s Rusijom.

"Ponovo ponavljam da ima točnih izvještaja, ali da se većinom objavljuju izvješća koja su čista spekulacija", rekao je glasnogovornik Kremlja.

12:29 Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za štetu na infrastrukturi nakon što je ponedjeljak počeo serijom bombardiranja s obiju strana.

Ruske snage pucale su na grad u pokrajini Zaporižji, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik predstojnika predsjedničkog ureda. Naveo je da je u napadu jedna osoba poginula i da je uništeno 16 civilnih infrastrukturnih objekata.

Također ima izvješća o tome da su "ruski teroristi" pucali na pograničnu regiju Sumi, pri čemu je jedna osoba smrtno stradala, a jedna ranjena.

U međuvremenu su dužnosnici u gradu Donecku pod ruskom kontrolom prijavili štetu u sjedištu željezničke uprave. Prema fotografijama dužnosnika, u teško oštećenoj zgradi izbio je požar, a izvješća o ozlijeđenima nema.

Napetosti su visoke i u regiji Hersonu, gdje ukrajinske snage šalju svoje vojnike sada već peti tjedan, prema Kirilu Stremousovu, dužnosniku kojeg su postavile okupacijske ruske snage.

Evakuacijski napori su u tijeku, pogotovo ljudi koji ne mogu otići vlastitim snagama. Stremousov je rekao da nije bilo promjena na prvim crtama bojišnice. Ukrajina je ponovno zauzimanje grada i pokrajine Hersona postavila kao ključni cilj.

Hoće li Putin ići na samit G20?

11:44 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija otvorena za razgovore s Ukrajinom, ali da oni nisu mogući jer Kijev odbijaj bilo kakve pregovore, izvijestio je Reuters.

Peskov je na redovitoj konferenciji za medije također rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin do kraja tjedna odlučiti hoće li se odazvati na poziv na sudjelovanje na samit G20. Samit počinje 15. studenog, a održat će se na indonezijskom otoku Baliju.

11:04 Vadim Pristaiko, ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, tvrdi da se iranski dronovi skladište u Bjelorusiji, vrlo blizu Kijeva i da je to najveći problem Ukrajine.

Pristaiko je za Sky News rekao da su ukrajinske snage uspjele s neba skinuti oko 70-75 posto svih dronova i raketa te je dodao da Rusi ostaju bez raketa.

"Međutim, iranski su dronovi najveći problem. Oni su jeftini, dolaze u rojevima i veoma je teško nositi se s njima", rekao je veleposlanik.

Zbog toga je pozvao da se Iranu uvedu sankcije i da se na njega izvrši politički pritisak.

"Imamo dokaze da su dostavili tisuće i tisuće dronova, od kojih su neki u Bjelorusiji, sjeverno od Ukrajine, u blizini Kijeva", rekao je.

"Moramo braniti ukrajinsko nebo. To nekad znači upotrebu aviona, a u većini slučajeva znači rakete i protuzračnu obranu. Također moramo povećati pritisak na Rusiji i Iran (…) kako ne bi mogli slati rakete ili izgraditi nove", zaključio je ambasador.

Osim toga, Pristaiko je rekao da će novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak uskoro posjetiti Kijev, ali nije otkrio točan datum dolaska u glavni grad Ukrajine.

Rusi prenijeli izjave Aleksandra Vučića

10:29 Ruski mediji prenijeli su izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da će bitka za Hersona biti ključni događaj rata u Ukrajini.

"Pred nama je teško vrijeme, sljedeća zima bit će još teža od ove jer se suočavamo s bitkom za Staljingrad, s odlučujućom bitkom rata u Ukrajini, bitkom za Herson, u kojoj obje strane imaju tisuće tenkova, aviona i artiljerije", rekao je Vučić, a njegove je riječi prenijela i ruska novinska agencija TASS.

"Zapad misli da će time moći uništiti Rusiju, a Rusija vjeruje da će na taj način moći zaštititi ono što je uzela na početku rata i okončati rat. To će na drugim mjestima stvoriti dodatne probleme", rekao je predsjednik Srbije.

9:34 Okupirani ukrajinski grad Herson prvi put od početka rata ostao je bez električne energije. Rusko vodstvo koje kontrolira grad na Telegramu je objavilo da nema ni struje ni vode nakon "terorističkog napada" koji je oštetio tri elektrovoda.

Stručnjaci za električnu energiju poslani su kako bi brzo riješili problem, a ljude su pozvali da ostanu mirni. Vladimir Saldo, ruski guverner Hersona, rekao je da se nada da će struja biti vraćena do kraja dana.

Ruski dužnosnici rekli su da Ukrajina priprema drugi protunapad kako bi vratila Herson pod svoju kontrolu. To bi bila velika pobjeda, i vojna tako i simbolična.

Ukrajina se priprema za nove napade

7:20 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u izvješću, zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Vlarij Zalužni potvrdio je kako je Rusija do sada izgubila dvotruko više vojnih aviona nego u Sovjetsko-afganistanskom ratu.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

6:55 Agencija Nexta objavila je na Twitteru da se tijekom noći zapalila zgrada željeznice u okupiranom Donecku. Proruska novinska agencija TASS piše kako su zgradu uprave željeznice u Donecku granatirale ukrajinske oružane snage.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.
Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.
Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

6:45 Ukrajinski predsjednik Volodimr Zelenski rekao je da se ta zemlja priprema za nove "masovne napade" na svoju infrastrukturu, nakon što je gradonačelnik Kijeva pozvao građane da se pripreme na najgori mogući scenarij.

Zemlja se u ponedjeljak suočila s manjkom od 32 posto u predviđenoj opskrbi električnom energijom, rekao je Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog kijevskog opskrbljivača energijom.

"Ovo je puno i to je viša sila", rekao je. U međuvremenu su nacionalne energetske vlasti upozorile na planirana isključenja, ali i na moguća daljnja ograničenja u glavnom gradu i regiji oko njega, kao i u još šest regija u zemlji.

Upozorenja su uslijedila nakon što je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao stanovnike da "budu spremni na sve", uključujući najgori mogući scenarij u kojem glavni grad gubi struju i vodu.

"Ako imate proširenu obitelj ili prijatelje izvan Kijeva, gdje postoji autonomna opskrba vodom, pećnica, grijanje, molimo vas da razmotrite mogućnost da ondje ostanete određeno vrijeme", rekao je Kličko.

Sve što se u Ukrajini dogodilo u nedjelju možete pročitati >>OVDJE.