RAT U EUROPI

Počinje li bitka za ključni grad? Građani noću dobivaju neobične SMS-ove, a Rusi lažiraju povlačenje samo iz jednog razloga

Bidenova administracija privatno potiče ukrajinske čelnike da signaliziraju otvorenost za pregovore s Rusijom i odustanu od javnog odbijanja sudjelovanja u mirovnim pregovorima osim ako Putin ne bude uklonjen s vlasti.

 

  • Biden potiče Ukrajinske vlasti na pregovore s Rusijom
  • Institut za proučavanje rata objavio novu analizu 
  • Objavljene šokantne snimke iz Bahmuta

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

22:47 Glasnogovornica ukrajinske vojske Natalia Humeniuk tvrdi da Rusi lažiraju povlačenje iz Hersona kako bi namamili ukrajinske snage na ulične borbe u tom ključnom gradu. "Ruske trupe trude se uvjeriti sve da se povlače, ali u isto vrijeme vidimo objektivne dokaze da ostaju", poručila je.

"Tamo su stacionirane vojne postrojbe i dosta vojne tehnike, a tu su i borbeni položaji koji su postavljeni na lijevoj obali i koji će služiti za potporu borbenim položajima na desnoj obali", rekla je, prenosi CNN dodajući da nisu mogli neovisno potvrditi ovo što Humeniuk govori.

22:45 Herson je ostao i bez struje i bez vode, tvrde lokalne vlasti, a prenosi CNN. Pozvali su građane da budu mirni te da će uskoro i struja i voda biti ponovno uspostavljene.

22:07 Objavljena je reportaža iz Hersona, ukrajinskog grada koji je pod ruskom kontrolom. U reportaži anonimni stanovnik opisuje kako je živjeti u gradu koji se priprema za dolazak ukrajinske protuofenzive zbog koje ruske snage žele evakuirati civile.

"Auto sa zvučnicima vozi po gradu i potiče građane da napuste grade, a građanima po noći stižu SMS poruke. Međutim, kao i ja, mnogo mojih prijatelja je ostalo. Kupujemo hranu i imamo zalihe vode. Ne vjerujemo u prisilnu evakuaciju", piše u reportaži koju je objavio Guardian.

"U Hersonu praktički nema interneta. Komunikacija je nestala i čak su i ruski TV kanali prestali s imitiranjem. Zbog toga ima mnogo glasina", dodaje se.

Međutim, u reportaži također piše da su uvjeti života na neke načine normalni.

"Još imamo vode i struje, grijanje radi, smeće se odvozi. Ima hrane, ali njezina cijena raste i dana u dan. Neki dućani i bolnice su zatvoreni", napisao je stanovnik Hersona.

21:05 Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky pozvao je na stvaranje posebnog suda za procesuiranje najvišeg ruskog vodstva za navodne ratne zločine počinjene u Ukrajini.

"Svako političko vodstvo zemlje mora snositi odgovornost kada započne rat", rekao je Lipavsky u tvitu u nedjelju.

Ministar vanjskih poslova također je naglasio da je za uspostavu međunarodne sigurnosti "potreban čvrst stav", a pravila moraju vrijediti "na međunarodnoj razini".

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

"Ne možemo govoriti o miru. Rusija razumije samo snagu. Ne mogu zamisliti da budem član vlade koja ne podržava Ukrajinu", nastavio je.

Lipavsky je također izjavio da "parlament Češke Republike shvaća akcije Rusije kao terorističke".

Rusija optužena za prisilnu deportaciju

18:04 Rusija je optužena za "prisilnu deportaciju" djece iz okupiranih dijelova Hersonske oblasti. Jaroslav Janušević, šef regionalne vojne administracije u Hersonu, rekao je da je 34 djece "oteto" iz sela i odvedeno u ruski grad Anapu.

"Ruski okupatori nastavljaju s prisilnom deportaciju naše djece iz Hersona. Oteli su 34 djece iz sela Preobraženka", rekao je te dodao: "Roditeljima je obećano da će se djeca vratiti do kraja tjedna, ali je njihov boravak [u ruskom gradu] produžen još tjedan dana."

15:23 Kijevske vlasti pripremaju se na evakuaciju glavnog grada Ukrajine u slučaju da dođe do dugotrajnog nestanka električne energije. Osim toga, u pripremi su 1000 mjesta na kojima će se građani tijekom zime moći grijati, objavio je New York Times.

Te pripreme rade jer je Rusija od početka rata uništila značajan dio ukrajinske energetske infrastrukture. Zbog uštede energije se u gradovima diljem Ukrajine svaki dan isključuje struja kako bi se izbjegli nagli i neplanirani nestanci.

Roman Tkačuk, direktor sigurnosti vlade u Kijevskoj oblasti, rekao je novinarima da "bez struje neće biti ni vode ni kanalizacije". Dodao je da zbog toga ukrajinske vlasti "poduzimaju sve moguće korake kako bi zaštitile naš energetski sustav".

"Rečeno nam je da će nas vjerojatno obavijestiti najmanje 12 sati unaprijed da je mreža na rubu kvara i u slučaju da dođe do te točke, počet ćemo obavještavati ljude i tražiti od njih da odu iz grada", rekao je Tkačuk. 

15:05 Ruska novinska agenicija RIA objavila je da nema struje u Hersonu, gradu koji je Rusija anektirala i u kojem se vode pripreme za borbu s ukrajinskom vojskom. RIA se pritom poziva na dobavljača električne energije.

Informacija o nestanku struje objavljena je nedugo nakon što je Rusija ustvrdila da je oštećena hidroelektrana Kakhovka u ukrajinskom granatiranju.

Fotografije s početka rada i danas 

13:00 Ruske snage tvrde kako su Ukrajinci raketama oštetili okupiranu branu u Novoj Kahovkoj, pišu ruske agencije u nedjelju.

Agencija TASS prenosi izjavu hitnih službi da je brana pogođena i oštećena raketom iz HIMARS-a. Dužnosnik je rekao kako je to bio „pokušaj stvaranja uvjeta za humanitarnu katastrofu“ probijanjem brane.

Reuters nije uspio neovisno provjeriti to izvješće.

Velika brana Nova Kahovska blokira Dnjepar uzvodno od Hersona, grada prema kojem ukrajinske snage napreduju proteklih tjedana, zbog čega je postala od ključne strateške važnosti.

Dvije strane od listopada se međusobno optužuju da planiraju uništiti branu eksplozivima. Taj bi potez poplavio većinu nizvodnog područja, što bi dovelo do velikog uništenja u hersonskoj regiji.

11:33 Agencija Nexta objavila je na Twitteru fotografije mosta u Kijevu na kojima se vidi kako je most izgledao na početku ruske invazije te kako izgleda nakon obnove istog.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

11:21 Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine zahvalilo je zemljama Europske unije koje su im isporučile 500 generatora za pomoć u rješavanju problema u opskrbi strujom.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Problemi sa strujom u Ukrajini

10:16 Kijev se suočava s mogućim nestankom struje i prekidima u mreži za opskrbu vodom i grijanjem koji su uzrokovani ruskim udarima, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko za ukrajinsku državnu televiziju.

Stanovnici glavnog grada trebali bi stvoriti zalihe i razmotriti privremeno iseljavanje, rekao je Kličko u subotu navečer. Opisao je to kao najgori mogući scenarij.

"Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do ovoga", rekao je.

"Ali želimo biti otvoreni. Naši neprijatelji čine sve što mogu da ostave ovaj grad bez grijanja, bez struje i bez opskrbe vodom – ukratko, tako da svi umremo", rekao je kijevski gradonačelnik.

Procijenio je da je u gradu oko tri milijuna ljudi, uključujući 350.000 interno raseljenih osoba.

Kijev pokušava stabilizirati svoju elektroenergetsku mrežu povremenim isključivanjima koja ostavljaju dijelove grada u mraku na nekoliko sati i postavlja 1000 manjih toplana u slučaju da padne mreža za grijanje.

Kličko, poznat kao bivši svjetski boksački prvak, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi uništiti Ukrajinu kao naciju. "Putinu ne trebamo mi Ukrajinci. Treba mu regija, treba mu Ukrajina bez nas."

Rusija je 24. veljače pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu i od tada je četiri regije na jugu i istoku proglasila dijelom ruskog teritorija.

9:22 Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o tijeku rata u Ukrajini. Kako stoji u obavještajnim podacima, ruski general-pukovnik Alexander Lapin navodno je smijenjen u posljednjim otpuštanjima više ruskih zapovjednika.

"Lapina su naširoko kritizirali zbog lošeg učinka na bojnom polju u Ukrajini i čečenski čelnik Ramzan Kadirov i šef Wagnera Jevgenij Prigožin", stoji u izvješću.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Objavljene snimka razorenog Bahmuta

8:00 Agencija Nexta objavila je na Twitteru šokantnu snimku razorenog Bahmuta. Grad je razoren u potpunosti s obzirom na to da se ondje već tjednima vode žestoke borbe.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

7:30 Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu o tijeku rata u Ukrajini. U analizi, među ostalim, stoji kako osnivač i financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin nastoji prikriti svoje napore da ojača Wagner u kojem je koncentrirana njegova neovisna moć.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

7:00 Bidenova administracija privatno potiče ukrajinske čelnike da signaliziraju otvorenost za pregovore s Rusijom i odustanu od javnog odbijanja sudjelovanja u mirovnim pregovorima osim ako Putin ne bude uklonjen s vlasti, izvijestio je Washington Post u subotu.

List je citirao neimenovane informirane ljude koji su rekli da zahtjev američkih dužnosnika nije bio usmjeren na guranje Ukrajine za pregovarački stol, već kao proračunati pokušaj da se osigura da Kijev zadrži potporu drugih nacija koje su oprezne zbog potpirivanja rata za mnoge godine koje dolaze.

Rečeno je da su rasprave ilustrirale složenost stajališta Bidenove administracije o Ukrajini, dok su američki dužnosnici javno obećali podržati Kijev golemim iznosima pomoći "koliko god bude potrebno", dok se nadaju rješenju osmomjesečnog sukoba koji je ostavio veliki danak za svjetsko gospodarstvo i potaknuo strah od nuklearnog rata.

List navodi da američki dužnosnici dijele procjenu svojih ukrajinskih kolega da Putin za sada nije ozbiljan u pregovorima, ali su priznali da je zabrana pregovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog izazvala zabrinutost u dijelovima Europe, Afrike i Latinske Amerike, gdje se najoštrije osjećaju učinci rata na troškove hrane i goriva.

"Umor od Ukrajine stvarna je stvar za neke od naših partnera", citirao je Post neimenovanog američkog dužnosnika.

Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentarom tog napisa.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je tijekom posjeta Kijevu u petak da će potpora Washingtona Ukrajini ostati "nepokolebljiva i nepokolebljiva" nakon izbora za Kongres na sredini mandata sljedećeg utorka.

Što se sve u subotu događalo u Ukrajini možete pogledati >>OVDJE.