žestoki napadi

Kremlj se oglasio o uvjetima za kraj rata. Putin uvodi sankcije supruzi i kćeri američkog predsjednika

U tijeku je 125. dan rata u Ukrajini. Raste broj žrtava poginulih u raketnom napadu Rusije na trgovački centar u Ukrajini.

 

  • Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da bi bilo kakvo zadiranje neke zemlje članice NATO-a na poluotok Krim moglo predstavljati objavu rata Rusiji
  • U raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku ubijeno je najmanje 18 ljudi
  • Turska tvrtka Baykar donirat će tri bespilotne letjelice Ukrajini
  • Rusija je protjerala osam grčkih diplomata i dala im na raspolaganje osam dana da napuste zemlju
  • Ruski vojnici raketirali su trgovački centar u Kremenčuku, u kojem je bilo više od tisuću civila.
  • NATO pojačava borbene skupine na istočnom krilu zbog ruskih prijetnji

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

14:14 Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz rekli su u utorak po završetku samita G7 u Njemačkoj da ruski planovi u Ukrajini neće uspjeti. Francuski predsjednik rekao je da Rusija ima samo jedan cilj, a to je da se Ukrajina preda, no da Moskva neće dobiti rat. "Rusija ne može niti smije pobijediti" u ratu u Ukrajini, a sankcije će trajati "dok to bude potrebno", rekao je Macron na konferenciji za novinare po završetku samita G7 u Njemačkoj.

Macron je rekao da ovotjedni ruski napad na ukrajinski trgovački centar predstavlja "ratni zločin" i da će Francuska podupirati Ukrajinu dok god je to potrebno. Vlasti kažu da je u napadu u ponedjeljak na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku poginulo 18 ljudi a 36 se smatra nestalima.

Macron je također, uoči samita NATO-a koji se od utorka do četvrtka održava u Madridu, rekao da zemlje članice Saveza moraju poslati poruku jedinstva. "Poruka koja mora biti odaslana iz Madrida je poruka jedinstva i snage", istaknuo je. "Radi se o sigurnosti europskog kontinenta".

Njemački kancelar Scholz rekao da će se sankcije okončati kada Putin prihvati da njegovi planovi za Ukrajinu neće uspjeti. "Samo je jedan izlaz za Putina, a to je da prihvati da njegovi planovi za Ukrajinu neće uspjeti", rekao je na press konferenciji po zatvaranju G7.

Scholz je naglasio da čelnici G7 žele da Rusija plati maksimalnu cijenu za invaziju na Ukrajinu. "G7 ostaje ujedinjen u potpori Ukrajini", rekao je Scholz. "Mi ćemo nastaviti održavati i jačati ekonomsku i političku cijenu" koju moraju platiti Putin i njegov režim, istaknuo je.

12:36 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov oglasio se o uvjetima za kraj rata. "Ukrajina može prekinuti rat prije kraja dana, a sve što je potrebno da se to dogodi je zapovijed ukrajinskog predsjednika da vojska položi oružje i ispuni uvjete Moskve", rekao je glasnogovornik, prenosi ruska državna agencija RIA Novosti.

"Ukrajinska strana može sve zaustaviti prije kraja današnjeg dana, potrebna nam je naredba da nacionalističke jedinice polože oružje, naredba ukrajinskoj vojsci da položi oružje, a uvjeti Ruske Federacije moraju biti ispunjeni. Sve može završiti prije kraja dana. Ostalo su misli šefa ukrajinske države", rekao je Peskov komentirajući izjavu ukrajinskog predsjednika Zelenskog o planovima da rat završi prije zime.

12:14 U napadu na trgovački centar u Kremenčuku poginulo je 18 ljudi. 21 osoba vodi se kao nestala. 

12:10 Šestogodišnja djevojčica je umrla, a tromjesečna beba je u komi nakon granatiranja južnog obalnog grada Očakova, izjavio je Vitalij Kim, načelnik regionalne vojne uprave Nikolajiv. U granatiranju su poginule tri osobe, šest ih je ranjeno. Kao posljedica napada na nekim područjima "nema vode, plina ni interneta". Tijekom noći ispaljeno je 11 projektila. 

12:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je telefonski sa šefom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

"Koordinirali smo stavove uoči NATO samita u Madridu. Naglasio sam važnost snažnog proturaketnog obrambenog sustava za Ukrajinu kako bismo spriječili ruske terorističke napade", napisao je Zelenski na Twitteru.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

11:26 Rusija tvrdi da je požar u trgovačkom centru Kremenčuk uzrokovan napadom na skladište oružja na tom području, a ne napadom na trgovački centar. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je ispalilo projektile na skladište oružja u gradu i da je požar izazvala naknadna eksplozija streljiva.

"Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju s napadima na vojne objekte na teritoriju Ukrajine. U Kremenčuku ruske zračne snage izvele su napad visoko preciznim zračnim oružjem na hangare s oružjem i streljivom iz SAD-a i europskih zemalja.

Kao rezultat udara, pogođeni su oružje i streljivo zapadne proizvodnje koncentrirani u skladištu za daljnju otpremu ukrajinskoj skupini vojnika u Donbasu. Detonacija uskladištenog streljiva za zapadno oružje izazvala je požar u nefunkcionalnom trgovačkom centru koji se nalazi uz tvornicu", tvrdi rusko ministarstvo obrane. 

11:07 Ukrajinski dužnosnici istražuju jesu li odgovorne osobe u trgovačkom centru u Kremenčuku ignorirale upozorenja na mogući zračni napad.

Vitalij Maleckji, gradonačelnik Kremenčuka, rekao je da je trgovački centar 23. lipnja na društvenim mrežama objavio da se neće zatvoriti tijekom uzbune. "Od 23. lipnja trgovački centar nije zatvoren za vrijeme uzbune zbog zračnog napada. Trgovački centar otvoren je od 8 do 21 bez pauze", stoji u objavi.

11:02 Rusija je uvela sankcije supruzi i kćeri američkog predsjednika Joea Bidena, prenosi Reuters. Jill Biden i Ashley Biden su među 25 američkih državljana na proširenom popisu sankcija, prema ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako je taj korak poduzet "kao odgovor na sve strože američke sankcije protiv ruskih političkih i javnih osoba".

U travnju je SAD objavio sankcije protiv dviju kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina – Marije Voroncove i Katerine Tihonove. Dvije Putinove kćeri bile su na meti sankcija zajedno sa suprugom i kćeri ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i članovima ruskog vijeća sigurnosti, uključujući bivšeg predsjednika i premijera Dmitrija Medvedeva.

10:57 Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je snimku napada na trgovački centar u Kremenčuku.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

10:50 "Bolesno je vidjeti ruske reakcije na napad na trgovački centar u Kremenčuku. Obični Rusi slave na društvenim mrežama. Ruski diplomati i dužnosnici šire sulude teorije zavjere, poriču da se napad uopće dogodio. Rusija je zemlja ubojica i očitih lažova", napisao je ukrajinski ministar Dmitro Kuleba na Twitteru.

"Rusija je zemlja ubojica i očitih lažova", napisao je. U napadu je poginulo najmanje 18 ljudi. Deseci su ozlijeđeni. 

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

9:54 Bivši dužnosnik CIA-je tvrdi kako bi Putin mogao završiti kao Trocki. Više o tome OVDJE.

9:50 Ukrajinska vojska objavila je procjene gubitaka ruske vojske.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

9:46 U ruskom napadu u Očakivu u Nikolajivskoj oblasti poginule su tri osobe, uključujući jedno dijete. Prema riječima gradonačelnika Nikolajiva, Oleksandra Senkeviča, Rusija je napala Očakiv 28. lipnja u 4 sata ujutro. Granatirani su gradska tržnica, društveni dom i stambene zgrade.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

9:38 Pet osoba je ubijeno, a 22 su ranjene u jučerašnjem ruskom granatiranju stambene zgrade i osnovne škole u Harkivu, izvijestio je ukrajinski dužnosnik. Među ozlijeđenima je petero djece, javlja Sky News. Guverner regije Oleh Sinjehubov rekao je: "Sve su to civili koji su šetali ulicama, igralištima." Snimke pokazuju razrušene stambene zgrade i golemi krater ispred škole.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

9:31 Sky News javlja da su ruske snage otvorile vatru na civile koji su obnavljali svoje zalihe vode. Poginulo je osam ljudi, među njima i jedno dijete. Ozlijeđena je 21 osoba. Guvrener Luhanska navodi kako cu crpne stanice namjerno napadnute. Serhij Hajdaj navodi da su tri crpne stanice "namjerno napadnute", zajedno s tunelom koji povezuje dva odvojena dijela Novodružeska - grada u Lisičansku, koji se nalazi u Luhansku.

9:11 Britanski obavještajci objavili su najnovije izvješće o ratu u Ukrajini. Navode kako je Rusija smanjila borbenu učinkovitost i da je postigla uspjeh samo u regiji Sjeverodoneck.

Napominju i kako je Rusija posljednjih dana pokrenula neobično intenzivne valove udara diljem Ukrajine koristeći rakete dugog dometa. Rakete su ispaljene iz Bjelorusije i Rusije.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

8:59 U Nikolajivu su se oglasile sirene koje su još uvijek na snazi. Gradonačelnik Nikolajiva Oleksandr Sienkevič rekao je da su se u gradu rano jutros čule eksplozije. Prve sirene oglasile su se oko 5 sati ujutro.

8:57 Skupina bogatih država G7 završit će svoj trodnevni samit u bavarskim Alpama u utorak tako da će se obvezati na velika financijska izdvajanja radi suzbijanja prehrambene krize, izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, piše njemačka agencija dpa.

Čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Američkih Država namjeravaju izdati deklaraciju koja sažima sav napredak do kojeg je došlo na samitu u dvorcu Elmau, a njemački će kancelar Olaf Scholz, ovogodišnji domaćin samita, održati tiskovnu konferenciju.

Rat u Ukrajini, sada u svojem petom mjesecu, onemogućuje da žito napusti luke i podiže cijene hrane u svijetu, a stručnjaci upozoravaju na potencijalnu glad u dijelovima Afrike. Moskva za prehrambenu krizu krivi zapadne sankcije.

Čelnici zemalja članica skupine G7 pokazali su jedinstvo u jeku ruske invazije na Ukrajinu i napredovali su na nekim pitanjima, uključujući smanjenje ovisnosti o ruskim energentima, kaznene mjere za Rusiju i podršku za ukrajinsku stranu u sukobu.

Svi čelnici skupine G7, osim japanskog premijera Fumia Kishide, otputovat će u Madrid nakon samita kako bi sudjelovali na sastanku NATO saveza, koji će biti ključan za jačanje obrambene politike nakon invazije na Ukrajinu.

8:45 Broj poginulih osoba u ruskom raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku narastao je na 18, piše u utorak njemačka agencija dpa. Dmitro Lunin, guverner Poltavske oblasti, objavio je nove podatke na komunikacijskoj platformi Telegram u utorak ujutro nakon što su se u Kremenčuku preko noći nastavile operacije spašavanja i raščišćavanja.

Otprilike 60 ljudi ozlijeđeno je u napadu u ponedjeljak. Ured ukrajinskog državnog tužitelja rekao je da se više od 40 osoba vodi kao nestalo.

"Okupatori su ispalili rakete prema trgovačkom centru, u kojem se nalazilo više od tisuću civila", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu, gdje je također objavio snimku koja prikazuje crni dim kako se podiže iz zapaljene zgrade. Požar je ugašen u ponedjeljak navečer, rekle su lokalne vlasti.

Ukrajina je za napad okrivila Rusiju, rekavši da su korištene rakete zrak-zemlja X-22 ispaljene iz bombardera velikog dometa Tu-22.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

 

7:03 Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je da bi bilo kakvo zadiranje neke zemlje članice NATO-a na poluotok Krim moglo predstavljati objavu rata Rusiji, što bi moglo dovesti do trećeg svjetskog rata. "Za nas je Krim dio Rusije. A to znači zauvijek. Svaki pokušaj zadiranja u Krim je objava rata našoj zemlji", rekao je Medvedev za novinsku internet stranicu Argumenty i Fakty.

"A ako to učini država članica NATO-a, to znači sukob s cijelim sjevernoatlantskim savezom. Treći svjetski rat. Potpuna katastrofa", rekao je Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti.

Izjavio je i da će Rusija, ako Finska i Švedska uđu u NATO, ojačati svoje granice i biti "spremna na korake odmazde", a to bi moglo uključivati ​​mogućnost postavljanja hipersoničnih raketa Iskander na "na njihov prag".

7:01 U raketnom napadu na trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku ubijeno je najmanje 18 ljudi, a ranjeno 59, izvijestio je šef Državne službe za hitne slučajeve Sergij Kruk. Hitna služba još uvijek traga za žrtvama, rekao je za Kyiv Independent Maksim Kovaljev, službenik za tisak uprave Poltavske oblasti.

Očekuje se da će broj žrtava rasti jer spasioci nastavljaju potragu za žrtvama, rekao je Kovaljev.

7:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u telefonskom razgovoru s brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom u ponedjeljak kako će Rusija ispuniti sve svoje obveze oko isporuke gnojiva Brazilu, prenosi Reuters. Putin i Bolsonaro su, kako je priopćeno iz Kremlja, razgovarali o globalnoj sigurnosti hrane i potvrdili svoju namjeru da ojačaju strateško partnerstvo.

Južnoamerički čelnik potvrdio je da je razgovarao s Putinom.

"Upravo sam imao telefonski razgovor s ruskim predsjednikom Putinom, tijekom kojeg smo razgovarali o sigurnosti hrane i energetskoj sigurnosti", rekao je Bolsonaro, dodajući kako su u razgovoru sudjelovali i njegovi ministri poljoprivrede i energetike.

05:05 Turska kompanija Baykar izvijestila je da će donirati tri bespilotne letjelice Ukrajini, nakon što je u crowdfunding kampanji prikupljeno dovoljno sredstava za kupnju nekoliko modela Bayraktar TB2.

TB2 je bio iznimno popularan u Ukrajini jer je pomogao u uništavanju ruskih topničkih sustava i oklopnih vozila a postao je i tema domoljubne hit pjesme koja ismijava ruske trupe, s refrenom "Bayraktar, Bayraktar".

Iz tvrtke Baykar kažu kako su odlučili dati svoj doprinos crowdfunding kampanji tako što će tri bespilotne letjelice dati Ukrajini besplatno uz poruku da se prikupljeni novac za njihov kupnju "doznači narodu Ukrajine koji se bori".

Visoki turski dužnosnik izjavio je da se Rusija žalila Turskoj zbog prodaje naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Ukrajini no da prodaja nije stvar međudržavne pogodbe već privatne tvrtke Baykar.

Turska je uspostavila bliske veze s Rusijom u energetici, obrani i trgovini te se uvelike oslanja na ruske turiste a Baykar je dronove prodao Kijevu prije invazije unatoč ruskim prigovorima.

 

Što se događalo u Ukrajini tijekom jučerašnjeg dana možete pročitati >>OVDJE.