Nestale osobe

Nakon 32 godine potraga završava: Pronađeni posmrtni ostaci hrvatske žrtve iz 1992. godine

Iskapanje Foto: Getty Images
Pronađeni posmrtni ostaci iz 1992. godine u istočnoj Bosni

Istražitelji Tužiteljstva BiH na području Višegrada u istočnoj Bosni pronašli su tijelo žrtve rata iz 1992. godine a pretpostavljaju kako je riječ o osobi hrvatske nacionalnosti, potvrđeno je u petak.

Posmrtni ostaci pronađeni su na lokalnom groblju Crnča u sklopu potrage za osobama nestalima tijekom rata u BiH, o čemu podatke godinama prikupljaju državni Institut za nestale osobe (INO) i policijske agencije. Kako Hina doznaje od izvora iz INO-a, vjerojatno je kako su pronađeni ostaci žene koja je bila štićenica višegradskog doma za starije osobe.

Pročitajte i ovo u okolici Bjelovara 73-godišnjak imao veliku količinu ilegalnog oružja: Zaplijenili mu tri automatske puške, bombe, stotine komada streljiva...

Okolnosti smrti kao i konačni identitet bit će utvrđen nakon provedene obdukcije i analiza koje se obavljaju usporedbom DNK uzoraka iz skeletnih ostataka s onima dobivenim iz krvi preživjelih srodnika.

Višegrad je bio među prvim metama paravojnih postrojbi bosanskih Srba koje su uz potporu JNA 1992. godine započele kampanju etničkog čišćenja  progoneći Hrvate i Bošnjake. Prema popisu iz 1991. godine, u toj je općini živjelo nešto više od 21 tisuće osoba, među kojima je bilo 32 Hrvata. Bošnjaci su bili apsolutna većina jer ih je bilo više od 13 tisuća.

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Politika ih bira, odlučuju o našim životima, a na njihove se odluke ne može žaliti: Karijera im mora biti besprijekorna, no je li to baš tako?

Zadnji provedeni popis iz 2013. godine pokazao je kako je u Višegradu tada živjelo tek nešto iznad 10 tisuća stanovnika pri čemu su više od devet tisuća Srbi dok je Bošnjaka bilo oko 900 a Hrvata 33.

Prema podacima kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, u toj zemlji još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima više od 7600 osoba koje su popisane kao nestale tijekom posljednjeg rata od 1992. do 1995. godine.

Povezane teme