Neočekivana odgoda

Problemi za europsku vladu: Grubo buđenje za briselske birokrate

Ilustracija Foto: Getty Images
Previđen početak redovnih sastajanja Europske komisije gotovo sigurno bit će pomaknut s početka studenog.

Europska komisija u novom sastavu, koji bi uskoro trebao biti otkriven, dobit će i povjerenika za proširenje, najavila je prije koji dan predsjednica tog tijela Ursula von der Leyen. No, pitanje je koliko uskoro će to biti, naime, Europska komisija kasnit će s početkom rada i u punom pogonu mogla bi biti tek krajem godine.

Nakon izbora za Europski parlament početkom lipnja, Bruxelles se nadao da će nova Komisija početi s radom što je prije moguće. Uspostavljanje nove Komisije uvijek je pravodoban i težak proces s obzirom na to da različite europske prijestolnice moraju poslati svoje kandidate von der Leyen, koja sada kandidatima dijeli resore. Ipak, nada je bila da će nova Komisija biti uspostavljena 1. studenog, neposredno prije izbora u SAD-u. Od birokracije se ne može pobjeći, čak ni kada pokušavate sastaviti Europsku komisiju.

Odgoda rada do Božića?

Čini se da zastupnike ne požuruju ni američki izbori ni rat u Ukrajini. Složeni kalendari i podrobne provjere kojima se pokušava spriječiti eventualan sukob interesa kandidata za povjerenike Europske komisije odužili su procese. Sada će datum početka rada nove Komisije vjerojatno biti odgođen do početka prosinca, izjavilo je za POLITICO osam zastupnika EU-a, parlamentarnih dužnosnika i europskih diplomata.

Komplicirano unutarnje funkcioniranje rasporeda Europskog parlamenta prodrmalo je briselske birokrate koji su se vraćali s ljetnih praznika, a koje je dočekala vijest o mogućem početku sljedećeg saziva tek oko Božića.

Čini se da se Europskom parlamentu ne žuri potvrditi sljedeću skupinu europskih povjerenika ili ih potaknuti da počnu raditi na ključnim resorima kao što su tržišno natjecanje i ekonomija, obrana i trgovina, dok ruski rat u Ukrajini i približavanje američkih izbora hitno zahtijevaju nastavak rada izvršne vlasti EU-a.

Prvotni raspored saslušanja koji se očekuje krajem rujna bio je pretjerano optimističan, rekao je jedan visoki dužnosnik parlamenta. Istaknuo je da su kašnjenja dijelom uzrokovana kompliciranim kalendarom putovanja Parlamenta, naime, zastupnici u Europskom parlamentu trebali bi ići u Strasbourg zadnji tjedan rujna i dva tjedna- u listopadu.

"Logistička noćna mora"

Saslušanja se obično održavaju u Bruxellesu i njihovo preseljenje u Strasbourg bila bi logistička noćna mora, istaknuo je visoki dužnosnik i dodao: "Nema žurbe." I parlament i kandidati imat će, kaže, koristi od produžetaka: "Nominirani žele što više dana za pripremu."

Vjerojatno odgađanje još je jedna prepreka za von der Leyen, koja se bori da postigne rodno uravnotežene institucije. Dosad je samo devet nominiranih žena i mnoge se prijestolnice EU-a opiru pritisku da svoje muške nominirane kandidate zamijene ženskima. Eric Mamer, glavni glasnogovornik Europske komisije, rekao je da je na Europskom parlamentu da odredi raspored saslušanja.

Prvotni tajmnig sada se čini gotovo nemogućim budući da se svaki povjerenik, osim von der Leyen, treba suočiti s višesatnim ispitivanjem od strane zastupnika u Europskom parlamentu, a ta saslušanja vjerojatno neće započeti do sredine listopada. Parlament se isprva nadao održati saslušanja krajem rujna.

To znači da se konačno glasovanje o potvrđivanju cijele Komisije neće održati prije plenarne sjednice Parlamenta u zadnjem tjednu studenoga, čime se datum početka pomiče za prosinac – u najboljem slučaju. I to bez uzimanja u obzir mogućnosti da Europski parlament odbaci jednog ili više povjerenika, a ako kandidat (ili kandidati) budu odbijeni, dotična država mora poslati alternativu.

Idući korak je predstavljanje von der Leyen svog novog tima i njihovih portfelja vodstvu Parlamenta, što je zakazano za 11. rujna. Tek tada će Europski parlament odabrati datume za saslušanja.

Kompliciran proces

Delphine Collard, zamjenica glasnogovornika Europskog parlamenta, rekla je da je EP spreman započeti proces saslušanja čim predsjednica predloženu strukturu i portfelje.

Taj proces je kompliciran. Nakon što se potvrdi popis povjerenika, parlamentarni odbor za pravna pitanja mora provjeriti njihove financijske izjave, tražeći potencijalne sukobe interesa. Ako se otkrije potencijalni problem, kandidat se može pozvati na posebno saslušanje, a članovi povjerenstva mogu odbiti imenovanje.

“S obzirom na to da je ovo zadatak nadzora, s obzirom na sukob interesa, s obzirom na to da će nas građani pozivati ​​na odgovornost ako budemo aljkavi, onda ima smisla da dobijemo dovoljno vremena”, rekao je René Repasi, voditelj izaslanstva njemačkih socijalista i član Povjerenstva za pravne poslove i dodao: "Stari raspored o kojem se raspravljalo činio mi se preambicioznim s rizikom da bi prva faza - provjera sukoba interesa bila previše površna."

Pročitajte i ovo I nije prvi put Predsjednik odredio da Božić počinje 1. listopada: "Tko može vjerovati da će doći tako rano?"

Pročitajte i ovo Stiže promjena Upaljen alarm za gotovo cijelu Hrvatsku, u dvije regije bit će opasno vrijeme: "Spremite se za grmljavinu i tuču, zaštitite se od munja"

Pročitajte i ovo "U božejm domu" Sveti grad u koji tisuće ljudi odlaze umrijeti: "Ovdje smrt nije nešto što se oplakuje"