Uhićeno osam ljudi

Kupovali bebe na društvenoj mreži i prodavali ih strancima: Dječak i djevojčica trebali su biti idući...

Dječja stopala, ilustracija Foto: Getty Images
Policija je uhitila osam osoba koje sumnjiče za trgovinu ljudima i kršenje zakona o zaštiti djece. Vjeruje se da su kupovali novorođenčad na Facebooku i prodavali ih strancima na Baliju.

Policija u Indoneziji razbila je lanac trgovine bebama. Grupa je kupovala novorođenčan na Facebooku i prodavala ih strancima na Baliju. Dobro organizirana skupina djelovala je u gradu Depok u Zapadnoj Javi, oko 27 km od glavnog grada Jakarte .

Novorođenčad su kupovali od roditelja za manje od 950 eura na Facebooku i prodavali strancima na Baliju po četiri puta većoj cijeni, rekla je policija, dodajući da su trgovci radili i po prednarudžbama.

Dosad je uhićeno osam osoba pod optužbama za trgovinu ljudima i kršenje zakona o zaštiti djece. Među uhićenima su dva para roditelja, dvoje ljudi koji su djelovali kao izviđači i kupci, posrednik i broker koji je upravljao transakcijama.

Šef policije Depoka Arya Perdana rekao je da su djeca reklamirana na Facebooku s cijenama u rasponu od 580 do 870 eura. Trgovci bi zatim prevezli bebe u turističko središte Bali gdje su ih prodali strancima za čak 2630 eura.

Lanac trgovaca bebama otkriven je nakon što su vlasti dobile dojavu javnosti.

Arya Perdana priopćio je da su uspjeli zaustaviti prodaju dvoje dojenčadi, djevojčice i dječaka. Kriminalna skupina je već obavila pet takvih narudžbi na Baliju, dodao je.

"Dogovorili su se s budućim roditeljima prije nego što su bebe rođene, obećavajući hitan prijevoz na Bali odmah nakon rođenja. Dakle, ako bi strancu trebala beba, prodali bi im", rekao je načelnik policije novinskoj kući Kompas.

Policija je otkrila da je žena prodala svoje dijete za 10 milijuna rupija (oko 580 eura) nakon što je njezin suprug odbio odgajati dijete, piše The Independent. Sumnjaju i da su se ilegalne aktivnosti skupine proširile daleko izvan Balija, pa će proširiti i istragu na druga područja.

"Ono što smo do sada otkrili ograničeno je na Bali, ali organizirani međunarodni kriminal može se dogoditi bilo gdje, a počinitelji mogu biti s bilo kojeg mjesta", rekao je Perdana.

U Indoneziji, osoba osuđena za trgovinu ljudima može biti osuđena na do 15 godina zatvora i novčanu kaznu od 600 milijuna rupija. Kršenje zakona o zaštiti djece nosi istu maksimalnu zatvorsku kaznu, uz novčanu kaznu od 300 milijuna rupija.

Pročitajte i ovo Donosi Provjereno Prometna nesreća koja je potresla zemlju: "Imali smo planove, snove, imali smo sve... trebali su samo doći kući"

Pročitajte i ovo Poplave diljem zemlje VIDEO Nevrijeme poharalo Italiju: Pijavica nosila sve s plaže, čovjek nestao u bujici, srušio se most

Pročitajte i ovo Detalji strave u Zagrebu Ubio ženu pa sebe, nedavno ga je sud mogao poslati u zatvor, ali - nije: "Nemam uopće riječi za to, uzmite da je netko moj, vaš"

Povezane teme