SAD, Velika Britanija i Australija

Velike sile Kini se suprotstavljaju nuklearnim podmornicama: "Idete opasnim i pogrešnim putem"

Tri zapadnjačke zemlje, SAD, Velika Britanija i Australija, predstavile su konkretne korake u nastojanjima smanjivanja kineskog utjecaja u Indo-Pacifiku. U Australiju stižu prve podmornice na nuklearni pogon. Plovit će brže i dalje od postojećih, imat će dalekometno naoružanje. Američki predsjednik ističe kako je cilj - ojačati mir u regiji.

Tri zemlje s tri kontinenta i jednim neprijateljem. Kažu da žele jačati mir, pa su odlučile kineski utjecaj u Indo-Pacifičkoj regiji smanjivati naoružavanjem.

"Danas objavljujemo korake u realizaciji našeg prvog projekta u okviru AUKUS-a, razvijajući australski konvencionalni kapacitet podmornice na nuklearni pogon", rekao je američki predsjednik Joe Biden.

"Sporazum AUKUS, koji smo potvrdili ovdje u San Diegu, predstavlja najveću pojedinačnu investiciju u australske obrambene kapacitete u cijeloj našoj povijesti. Jačanje australske nacionalne sigurnosti i stabilnosti u našoj regiji", poručio je australski premijer Anthony Albanese.

Pročitajte i ovo jurišne podmornice SAD i saveznici otkrili plan naoružavanja: "Prvi put u povijesti dogodit će se jedna stvar"

Plan je sljedeći: prvo američke i britanske podmornice stižu u Australiju, potom Australija kupuje najmanje tri američke, a onda Australci i Britanci rade cijelu flotu novih podmornica na nuklearni pogon prema britanskom dizajnu, a tehnologiji sve tri zemlje. Procijenjeni trošak: 245 milijardi dolara do 2055.

"U konačnici obrana naših vrijednosti ovisi, kao što je i uvijek o kvaliteti naših odnosa s drugima. Ti savezi bit će ojačani kroz AUKUS, najznačajnije multilateralno obrambeno partnerstvo u generacijama", poručio je Rishi Sunak, britanski premijer.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak Britanski premijer o opasnom desetljeću: "Prijeti nam sukob gori od rata u Ukrajini"

Kina je dogovor osudila, a trima zemljama poručila da idu opasnim i pogrešnim putem. Komentar je stigao i od kineskog veleposlanika u Zagrebu Qi Qianjina.

"Mi nikada nismo bili prijetnja europskoj sigurnosti. Nikada nismo slali trupe ni vojnike na europski kontinent. Nikada nismo imali nikakve namjere strateški ili mogućnosti širiti svoj vojni utjecaj na europski kontinent. U tom smislu mislim da je čudno da čelnici nekih zemalja prijete Kini. To je nepravedno."

Australija nudi Kini brifing o cijelom dogovoru. Podmornice će biti tema razgovora između američkog i kineskog predsjednika. Kada će se taj razgovor dogoditi, nije objavljeno.

Povezane teme