Užas u Peruu

Požari pogađaju usjeve i arheološka nalazišta: "Izvan kontrole su, trebamo pomoć"

Požar u Peruu Foto: Afp
Šumski požari u Peruu česti su od kolovoza do studenog, a prema vladi uzrokuju ih farmeri ili oni koji žele ilegalno preuzeti zemlju.

Peruanske vlasti izradile su plan za borbu protiv požara koji su izmakli kontroli diljem zemlje, uništavajući usjeve, oštećujući arheološka blaga i ostavljajući u petak nekoliko regija u katastrofalnom stanju.

Vatrogasci kažu da je borba s požarima sve teža. "Umorni smo. Ugasili smo požar koji se ponovno rasplamsao", rekao je dobrovoljni vatrogasac u šumama sjeverne regije Amazonas koji je odbio otkriti svoje ime.

Vatrogasci u tom području povukli su se pred plamenom u četvrtak.
 "Požari su izvan kontrole. Trebamo pomoć", rekao je Arturo Morales, još jedan dobrovoljni vatrogasac.

Predsjednica Dina Boluarte u srijedu je proglasila 60-dnevno izvanredno stanje u regijama San Martin, Amazonas i Ucayali, dodijelivši dodatna sredstva kako bi se zaustavilo širenje požara. Pozvala je poljoprivrednike da prestanu paliti travnjake, što je, kako je rekla, uzrokovalo nekontrolirano širenje plamena.

Šumski požari u Peruu česti su od kolovoza do studenog, a prema vladi uzrokuju ih farmeri ili oni koji žele ilegalno preuzeti zemlju.

Oko 240 požara izbilo je ove sezone u 22 od 25 regija u zemlji, iako ih je više od 80 posto do srijede stavljeno pod kontrolu.

Neki požari, međutim, prijete da će ponovno buknuti sa suhim vremenom, vjetrovima i udaljenim lokacijama koje im otežavaju pristup.

Plamen je već zahvatio sedam arheoloških nalazišta i prijeti domorodačkoj zajednici Shipibo-Konibo u Amazoniji, priopćilo je peruansko Ministarstvo kulture.

Ukupno je izgorjelo gotovo 5680 hektara poljoprivrednog zemljišta, a 140 ljudi je ozlijeđeno, prema službenim podacima do srijede.

Južnu Ameriku trenutačno pustoši požar od brazilske amazonske prašume preko najvećih svjetskih močvara do suhih šuma u Boliviji, čime je oboren prijašnji rekord u broju požara zabilježenih u jednoj godini.

  Pročitajte i ovo Agresivni su kad ih ulove Uigrana ekipa operira po Hrvatskoj i EU-u - glume da su gluhi kako bi izmamili novac: Prevarantica ''pala'' pred kamerom Provjerenog

Pročitajte i ovo Ratni zločin Ispovijest kirurga nakon stravičnih napada: "Moraš raditi, teško je, ali moraš postati robot"

 

Povezane teme