magnituda 4,4 u Iranu

Zatreslo se tlo, no neki vjeruju da se pod zemljom događa nešto puno od opasnije od potresa

Ilustracija Foto: Getty Images
U danima nakon što je zabilježen potres u iranskoj pokrajini Semnan na društvenim mrežama ne prestaju nagađanja da je Iran izveo prvi nuklearni pokus na podzemnoj lokaciji.

Seizmičko podrhtavanje u Iranu zabilježeno je u subotu 5. listopada u 22:45. Tada je magnituda iznosila 4,4 s epicentrom kod grada Aradana u provinciji Semnan. Podrhtavanja su se osjetila i u istočnim dijelovima Teherana, no neki sumnjaju da se radi o prirodnoj seizmičkoj aktivnosti, već vjeruju da je riječ o testiranju nuklearnog naoružanja. 

Prema pisanju Euronewsa, epicentar je bio 12 kilometara ispod površine, a u satima koji su uslijedili korisnici društvenih mreža počeli su nagađati o nuklearnim testiranjima u iranskoj režiji.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

NorNews, inače neformalni izvor informacija Nacionalnog vijeća sigurnosti Islamske Republike, odbacio je nagađanja o nuklearnom testiranju i nazvao ih glasinama.

Još od 2019. postoji podatak da je Iran započeo s gradnjom podzemnih lokacija za nuklearna testiranja, koji je poznat i pod nazivom ''Field Project''.

Iako je Iran ranije priznao postojanje svemirskog centra "Imam Khomeini" i raketnog postrojenja jugoistočno od Semnana, mjesto je udaljeno više od 100 kilometara od epicentra potresa.

Međutim, neki korisnici društvenih medija nastavljaju nagađati da Iran možda ima neprijavljeno podzemno nuklearno postrojenje u istoj pokrajini te da ga koristi kao poligon za testiranje umjesto da ih provodi u poznatom postrojenju poput Natanza.

Teheran, naravno, nije otkrio svoje nuklearne aktivnosti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. Istodobno, Iran se nalazi na seizmički vrlo aktivnom području, pa takvi česti potresi nisu neuobičajeni.

Pročitajte i ovo Tko je prorus? VIDEO Pogledajte kako je Milanović odgovorio Grliću Radmanu i Plenkoviću: "Dame i gospodo..."

Pročitajte i ovo priuštivo stanovanje "POS-ovi stanovi koje smo mi subvencionirali svojim novcem sada su na Bookingu, Airbnbu"

 

Povezane teme