uboden u prsa

Poljski vojnik ubijen na granici s Bjelorusijom: "Nismo mu mogli spasiti život"

Ilustracija Foto: Afp
Poljski vojnik preminuo je nakon što ga je na granici s Bjelorusijom izbo migrant, javila je u četvrtak poljska vojska.

Grupa migranata pokušavala je ilegalno prijeći granicu između Bjelorusije i Poljske 28. svibnja, u čemu su ih sprječavali poljski vojnici. Jedan od vojnika uboden je u prsa, a migrant ga ja napao kroz ogradu. Ozlijeđeni vojnik prebačen je u obližnju bolnicu, a potom i u vojnu bolnicu u Varšavi, no podlegao je ozljedama.

"Nismo mu mogli spasiti život", napisao je glavni zapovjednik na platformi X, gdje se oglasio i premijer Donald Tusk.

"Mladi vojnik, Mateusz, dao je svoj život braneći granicu Republike Poljske. Domovina i suborci neće zaboraviti njegovu žrtvu. Želim izraziti najdublju sućut njegovim voljenima", napisao je Tusk.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Napad se dogodio uoči europskih izbora koji se održavaju 9. lipnja, a Politico piše kako bi desničarske stranke, koje zagovaraju antimigrantsku politiku u zemlji mogle iskoristiti taj incident za svoju agendu.

Kandidat za EU parlament ekstremno desne stranke Nova nada Stanislav Tyszka također se osvrnuo na incident na platformi X.

Pročitajte i ovo U Dugom Selu i Brckovljanima Mještani opet imaju pitku vodu: "Ni u jednom trenutku nije bilo opasnosti za zdravlje"

"Poljski vojnik kojeg je migrant napao nožem na poljsko-bjeloruskoj granici je preminuo. Poljski vojnici i graničari moraju imati pravo braniti se i pucati u samoobrani i obrani naše granice", napisao je.

Poljska, koja je 2022. digla zid na granici s Bjelorusijom zbog ilegalnih prelazaka, u svibnju je donijela odluku kako će uložiti još 2,3 milijarde eura za podizanje razine sigurnosti na istočnoj granici, piše Politico.

Povezane teme