Veliki problem

Poljska ima novog neprijatelja! Tusk zavapio: "Učinite sve što je potrebno", stručnjaci: "On priča gluposti"

Donald Tusk Foto: AFP
Poljski premijer Donald Tusk okrivio je dabrove za pogoršanje problema te tvrdi da treba poduzeti sve što je potrebno kako bi se problem riješio. Poznati njemački stručnjak za reintrodukciju dabrova u Europi Gerhard Schwab obrušio se na Tuska zbog njegovih izjava.

Poljska se muči s posljedicama razornih poplava prouzročenih obilnim kišama diljem srednje Europe, a poljski premijer Donald Tusk okrivio je dabrove za pogoršavanje problema.

Tusk ima neprijatelja i ovaj je tjedan pokrenuo rat protiv dabrova nakon povijesnih poplava koje su izazvale pustoš diljem zemlje.

"Vodeni glodavac koji buši riječne brane i oštećuje riječne obale dio je problema", rekao je Tusk.

"Nekada morate birati između ljubavi prema životinjama i sigurnosti gradova, sela i stabilnosti nasipa", rekao je te dodao da će vlada dopustiti bilo kakvo djelovanje, unutar zakona, kako bi se nasipi zaštitili od tih glodavaca.

"Učinite što god je potrebno, branit ću te odluke. Nasipi su danas apsolutni prioritet", rekao je. 

Poznati njemački stručnjak za reintrodukciju dabrova u Europi Gerhard Schwab obrušio se na Tuska zbog njegovih izjava, poučio je da su to gluposti te je rekao da Varšava ne treba ubijati dabrove kako bi zaštitila svoje brane, piše Politico.

On tvrdi da bi poljske brane trebale biti bolje zaštićene i da lokalno stanovništvo nema potrebe ubijati dabrove.

Schwab, ekolog poznat kao Pablo Escobar ili Kum dabrova, rekao je da postoji humaniji načini zaštite barijera od poplava nego ubijanje. 

"Ubijanje dabrova na nasipima tijekom poplava provodi se u mnogim zemljama, ali to nije rješenje. Nijemci tako imaju bolji način zaštite nasipa u zemlji, i to postavljanjem mreža oko njih. Samo stavite mrežnu žicu na površinu nasipa, malo lišća i trave na vrh", objasnio je Schwab.

Pročitajte i ovo Čeka se politička odluka Uvođenje vojnog roka od 1. siječnja skoro je nemoguće: Plenković ne želi sklapati dogovore s Milanovićem, a ne može ga izbjeći

Pročitajte i ovo na udaru nekoliko država Amerika se priprema za razorni uragan: "Na rubu smo onoga što bi mogao biti povijesni događaj"

Pročitajte i ovo Dobio novčanu kaznu Policajac mu pretresao stan pa ga je izvrijeđao: Jedna stvar ga je posebno pogodila