Gori tjednima u Crvenom moru

FOTO Počelo spašavanje tankera punog nafte: Pobunjenici postavili eksplozivnu napravu, poslan specijalni tim

Naftni tanker Souniom Foto: Afp
Počela je opeacija naftnog tankera koji je napadnut u Crvenom moru.

Gotovo mjesec dana nakon napada hutista započela je operacija spašavanja naftnog tankera koji gori u Crvenom moru, koju vodi pomorska misija Europske unije. EU operacija Aspides objavila je slike koje prikazuju njezine brodove kako prate tri broda koji se kreću prema naftnom tankeru Sounion pod grčkom zastavom.

Cilj operacije je spriječiti ekološku katastrofu u regiji. Izvor iz grčkog ministarstva obrane rekao je novinskoj agenciji AFP da je Aigaion Pelagos, grčki vučni brod, počeo postepeno vući tanker prema sjeveru, uz pratnju vojnih brodova.

Satelitske slike koje je analizirao Associated Press potvrdile su prisutnost tri broda za spašavanje u blizini Souniona. Prema grčkoj državnoj novinskoj agenciji ANA-MPA, tri fregate, helikopteri i jedinica specijalnih snaga sudjeluju u operaciji spašavanja.

"Unatoč teškim uvjetima, s temperaturama koje zbog požara dosežu do 400 stupnjeva Celzija, specijalizirani tim za spašavanje uspješno je osigurao tanker uz pomoć Aigaion Pelagosa", izvijestila je ANA-MPA, prenosi Deutsche Welle.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Prethodni pokušaj spašavanja bio je otkazan početkom ovog mjeseca zbog nesigurnih uvjeta.

Sounion su napali jemenski pobunjenici hutisti koje podržava Iran 21. kolovoza dok je prevozio 150.000 tona sirove nafte. Posada od 25 Filipinaca i Rusa, zajedno s četiri pripadnika privatne sigurnosti, spašena je s broda.

Hutisti su detonirali eksploziv na brodu, što je povećalo strah od mogućeg velikog izlijevanja nafte u Crveno more. Od početka rata u Gazi u listopadu, napadnuto je više od 80 plovila u Crvenom moru i ubijena su najmanje četiri mornara. Hutisti tvrde da je to odgovor na vojne akcije Izraela u Gazi.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu Potpuni kaos zbog poplava: Raste broj mrtvih i nestalih, na tisuće evakuiranih

Pročitajte i ovo 1600 ljudi evakuirano VIDEO/FOTO Poljske vlasti uputile dramatičan apel stanovnicima: "Ne dvojite, morate otići, vaši životi će biti ugroženi"