Papa se poklonio pred relikvijarom

Prvi put izložene kosti za koje se vjeruje da su od svetog Petra

Slika nije dostupna
Simboličnom gestom na kraju Godine vjere, papa Franjo se u nedjelju pred oko 60.000 okupljenih vjernika poklonio se pred relikvijarom s kostima koje su, kako se vjeruje, pripadale svetom Petru, prvome papi i rimskom biskupu, a u javnosti su danas izložene prvi put.

Papa Franjo, 265. Petrov nasljednik je, držeći u rukama na svečanoj misi u crkvi Svetog Petra brončani relikvijar izmolio Apostolsko vjerovanje, a potom blagoslovio kosti tamjanom.

Deseci tisuća ljudi okupili su se da bi vidjeli relikvije - osam fragmenata kostiju izloženih na podlozi od bjelokosti i položenih na postolje. Na brončanom kovčegu, što ga je na dar dobio papa Pavao VI. 1971. i obično se drži u maloj kapeli u papinskim odajama, izrezbarena je figura Petra koji baca ribarsku mrežu u more.

>> Papa Franjo kritizirao loše ispovjednike: Ne zlostavljajte vjernike

Današnjom je misom u Vatikanu završena 'Godina vjere', inicijativa koju je 11. listopada 2012. pokrenuo prethodni papa Benedikt XVI., četiri mjeseca prije odreknuća, a u povodu 50 godina od početka Drugoga vatikanskog sabora na kojemu su usvojene ključne reforme Rimokatoličke crkve.

Papa je pozdravio sve prisutne patrijarhe i više nadbiskupe istočnih katoličkih Crkava te poslao pozdrav kršćanima na Bliskom istoku. Sveti Otac je danas na završetku mise najavio i svoju prvu apostolsku pobudnicu Radost Evanđelja.

Pobudnica je zaključni dokument prošlogodišnje Sinode biskupa, čija je tema bila 'Nova evangelizacija za navještenje kršćanske vjere'. Pobudnica će službeno će biti predstavljena u utorak 26. studenoga.

Na završetku mise pobudnicu je osobno predao predstavnicima svih događanja upriličenih tijekom Godine vjere, sa svih pet kontinenata. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook