Slovenci zabrinuti

Pahorova vlada nedovoljno angažirana na pitanjima krize - ankete

Slika nije dostupna
Skoro dvije trećine slovenskih građana smatra da se njihova vlada nedovoljno bavi pitanjima gospodarske krize, a većina je zabrinuta načinom funkcioniranja četverostranačke koalicije, pokazala je anketa koju jeobjavilo ljubljansko ‘Delo’.

Dvanaest posto ispitanika potpuno je uvjereno da je koalicija lijevog centra, koju vode Socijalni demokrati premijera Boruta Pahora, dovoljno čvrsta i sposobna da svoj mandat dovede do kraja, 30 posto ispitanih smatra da razlike koje se među strankama pojavljuju ne djeluju na njenu učinkovitost, dok 22 posto smatra da bi se sadašnja koalicija čak trebala raspustiti, pokazalo je ispitivanje provedeno na reprezentativnom uzorku od 600 ispitanika. Najnegativniju ocjenu, prema ispitivanju, građani daju Pahorovoj vladi kada je riječ o suočavanju s gospodarskom krizom, jer 64 posto ispitanika navodi da se na tome nije angažirala u dovoljnoj mjeri.

>> Prva godina Pahorove vlade u znaku gospodarskih problema

Među ispitanicima njih 73 posto navelo je da smatraju kako zastupnici u parlamentu ne bi smjeli u isto vrijeme biti i gradonačelnici ili zamjenici gradonačelnika, kako je to sada slučaj. Zbog velikog broja takvih slučajeva Pahorova vlada je predložila zakon o nespojivosti zastupničke i gradonačelničke funkcije, ali je prijedlog u parlamentu odbačen, kako zbog ‘gradonačelničkog lobija’, tako i zbog neslaganja među koalicijskim strankama, zbog čega su neke stranke u vladi zatražile što brži sastanak predsjednika koalicijskih stranaka s predsjednikom vlade. Pitanje preklapanja ovih dviju funkcija postalo je predmetom rasprava i neslaganja u vladajućoj koaliciji nakon što je prošloga tjedna zakonski prijedlog odbijen. Sastanak koalicijskih partnera s tim u vezi zatražio je čelnik druge najjače koalicijske stranke Zares i ministar obrazovanja Gregor Golobič. (Hina)