Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Ispunili 15 posto obećanog'

Prva godina Pahorove vlade u znaku gospodarskih problema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada slovenskog premijera Boruta Pahora navršava u subotu prvu godinu svog mandata, a od samoga početka njena djelovanja obilježile su je suočavanje s posljedicama ekonomske krize i rješavanje graničnog pitanja s Hrvatskom.

Kako u petak iznose slovenski mediji, ocjene o tome koliko je Pahor u svemu tome bio uspješan sasvim se razlikuju ovisno dolaze li iz vladajućih ili oporbenih stranaka, a Pahor oštro odbija neke oporbene ocjene da je sporazum o arbitraži s Hrvatskom poslužio kao ‘maska’ za izostanak ekonomskih mjera koje bi spriječile 8-postotni pad BDP-a koji se očekuje u ovoj godini. Mariborski list ‘Večer’ u petak međutim navodi da bi se referendum o arbitražnom sporazumu za Pahora, mimo njegove želje, mogao pretvoriti u referendum o trenutačnoj popularnosti njegove vlade koja, s obzirom na gospodarsko stanje, nije visoka. ‘Referendum će biti sve osim referendum o arbitražnom sporazumu i pretvorit će se u glasovanje o trenutnoj popularnosti vlade i opozicije, pri čemu će birači biti iskorišteni kao materijal za međustranačke obračune. Možda bi referendumsko pitanje trebalo glasiti: Slažete li se da kod nas političari još o ičemu odlučuju?’, navodi komentator mariborskog lista.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Pahorovoj vladi više ocjene javnosti zbog arbitražnog sporazuma

Trenutačna ocjena Pahorove vlade jednaka je onoj koju je nakon godine dana svog mandata uživala Janšina vlada, piše Delo Socijalni demokrati (SD), koje vodi premijer Pahor, priopćili su u petak da smatraju kako je vlada u prvoj godini svog mandata ispunila 15 posto onoga što je obećala. Dvije oporbene stranke i bivši premijer Janez Janša izjavili su pak da je to bila ‘godina propuštenih prilika’ na gospodarskom planu, ali i u odnosima s Hrvatskom jer arbitražni sporazum, kako tvrde, ‘ne jamči kontakt Slovenije s otvorenim morem’. Ljubljansko ‘Delo’ navodi da je trenutačna ocjena Pahorove vlade, nakon godine dana otkako je na vlasti, jednaka onoj koju je nakon godine dana svog mandata uživala Janšina vlada i to u daleko boljim gospodarskim prilikama te da je ona nešto podigla svoj rejting u zadnjem mjesecu upravo zahvaljujući arbitražnom sporazumu jer je Pahor ‘pokazao odlučnost’ koju nisu imali njegovi prethodnici. Pahor je prije dva dana u razgovoru za Slovensku televiziju ‘nepristojnim’ nazvao pitanje voditeljice u kojemu se tvrdilo da je arbitražni sporazum njegov ‘osobni projekt’ kojim pokušava prikriti neuspjehe u borbi s gospodarskom krizom.

'Povukao riskantan potez'

Pahor je, na takve kritike i tvrdnje oporbe da je popustio međunarodnoj zajednici deblokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora, rekao da je dogovorom s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor povukao riskantan potez koji će se pokazati uspješnim jer će Slovenija riješiti dugo godina neriješeno granično pitanje. ‘Ako Janša bude agitirao protiv arbitražnog sporazuma i ako ne dopusti njegovu ratifikaciju jer postoji mogućnost da će se o tome ipak u parlamentu odlučivati dvotrećinskom većinom, onda on mora reći kako granični prijepor misli riješiti i to tako da to rješenje prihvate i Hrvati. Ja sam svoje napravio, a sada je na Janši odgovornost da se odluči. Uvjeren sam da će pažljivo odvagnuti kakva će ta odluka biti’, rekao je Pahor za Slovensku televiziju. Stranka bivšeg premijera, ali i dvije druge oporbene stranke i više radikalnih političkih skupina traže da se sporazum o arbitraži ne ratificira jer, kako tvrde, ne jamči da će arbitraža presuditi ‘pravednu granicu’, tako da Sloveniji pripadne cijeli Piranski zaljev i teritorijalni kontakt s otvorenim morem. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene