Opasno vrijeme

Ovo je jasna poruka Zapadu: Rusija mijenja nuklearnu doktrinu, plan je "otrijezniti" neprijatelje

Vladimir Putin Foto: Afp
Rusija će promijeniti svoju doktrinu o korištenju nuklearnog oružja kao odgovor na ono što smatra akcijama Zapada u ratu u Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova pojasnio je da je dokument već u doradi.

Rusija će promijeniti svoju nuklearnu doktrinu na temelju analize posljednjih sukoba i akcija Zapada u vezi s ratom u Ukrajini, rekao je za TASS zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

"Kao što smo već više puta ponovili, rad je u poodmakloj fazi i postoji jasna namjera da se unese korekcija [u nuklearnu doktrinu], uzrokovana, između ostalog, ispitivanjem i analizom nedavnih sukoba, uključujući sve što je povezano s eskalacijom akcija naših zapadnih protivnika u pogledu posebne vojne operacije", rekao je zamjenik ministra.

Pojasnio je da je odgovarajući dokument u doradi, ali je prerano govoriti o konkretnom roku za njegovu izradu.

"Vremenski okvir za njegov završetak prilično je komplicirano pitanje, s obzirom na to da je riječ o najvažnijem aspektu naše nacionalne sigurnosti", istaknuo je Rjabkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije da je ruska nuklearna doktrina živi dokument, koji se po potrebi može mijenjati. U međuvremenu je ruski čelnik istaknuo kako Moskva polazi od toga da se nuklearna razmjena nikada neće dogoditi.

Prethodno je Rjabkov konstatirao da akcije Zapada otvaraju pitanje ažuriranja ruske nuklearne doktrine u skladu s trenutnim zahtjevima. Prema riječima visokog diplomata, vanjskopolitička situacija ozbiljno eskalira zbog akcija SAD-a i njegovih saveznika, a Moskva stalno analizira koliko dobro njezini dokumenti o nuklearnom odvraćanju odgovaraju tim izazovima.

Postojeća nuklearna doktrina, postavljena dekretom predsjednika Vladimira Putina 2020. godine, kaže da Rusija može upotrijebiti nuklearno oružje u slučaju nuklearnog napada neprijatelja ili konvencionalnog napada koji prijeti opstanku države. Neki od ruskih vojnih analitičara, piše Guardian, pozvali su Putina da smanji prag za nuklearnu upotrebu kako bi se "otrijeznili" ruski neprijatelji na zapadu. Rjabkovljevi komentari u nedjelju bili su dosad najjasnija izjava da će doista doći do promjena. 

Pročitajte i ovo Incident u susjedstvu Dodika izviždali ratni veterani, on im pokazao srednji prst: "U ratu dezerter..."

Pročitajte i ovo Nude i stipendije Njihova radna mjesta su nemoguća za popuniti, a poslodavci ih traže na sve načine: "Dolazili smo pred sami fakultet"

Pročitajte i ovo Afera Bijelo dugme Ostojić poručio DP-ovcima: "Ovo je otvorena prijetnja! Dosta je bilo tih vaših sranja!"