48 sati prije

Otkriveno što je atentator radio prije napada na Trumpa, no jedna stvar istražiteljima ipak nije jasna

1/8 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Istražitelji su otkrili što je sve Thomas Matthew Crooks radio prije napada, no još uvijek nije poznat motiv ovog čina.

Istražitelji analiziraju sve radnje Thomasa Matthewa Crooksa prije napada na Trumpa. Amerika je u šoku nakon atentata na bivšeg američkog predsjednika na skupu u Butleru, u Pennsylvaniji. 

CNN piše što je sve atentator radio prije napada, no čini se da još nije otkriven motiv napada. Crooks je u petak posjetio streljanu u kojoj je bio redovni član. Ondje je vježbao pucanje, što je bilo uobičajeno za njega, piše CNN. Sljedećeg jutra posjetio je Home Depot i kupio ljestve od pet stopa. Također je posjetio lokalnu trgovinu oružjem, gdje je kupio 50 komada streljiva.

Nakon toga Crooks je svojim Hyundai Sonatom vozio oko sat vremena sjeverno, do Butlera, gdje je Trump održavao politički skup. Parkirao je svoj automobil izvan mjesta događaja, s improviziranom eksplozivnom napravom skrivenom u prtljažniku, povezanom s odašiljačem koji je nosio sa sobom.

Potom je koristio ljestve koje je kupio kako bi se popeo na obližnju zgradu. Odande je otvorio vatru na Trumpa.

Istražitelji još uvijek nastoje dokučiti motive toga čina, no unatoč intenzivnoj istrazi nisu pronađeni jasni dokazi koji bi ukazivali na politički ili ideološki motiv.

Istražitelji su pretražili Crooksov telefon i računalo, pregledali njegovu povijest pretraživanja i sobu te razgovarali s njegovom obitelji i prijateljima. No, nisu pronašli ništa što bi sugeriralo da je imao političke ili ideološke motive za napad. Umjesto toga, dokazi ukazuju na tipične online aktivnosti kao što su interes za računalno kodiranje i igranje video igara.

Pronađeni su daljinski upravljač za detonaciju i metalna kutija s eksplozivom povezana s prijamnikom u njegovu automobilu. To sugerira da je Crooks možda planirao izazvati eksploziju tijekom pucnjave kako bi stvorio dodatni kaos.

Ipak, nije jasno kako je sastavio te eksplozivne naprave jer istražitelji nisu pronašli dokaze da je istraživao kako ih napraviti.

Puška koju je Crooks koristio za napad bila je legalno kupljena. Pušku je kupio otac atentatora. Ta puška bila je jedna od više od 20 komada vatrenog oružja registriranog na starijeg Crooksa. Sve oružje bilo je legalno kupljeno i čuvano u obiteljskoj kući.

Pročitajte i ovo konvencija republikanaca VIDEO Trump se pojavio u javnosti prvi put od atentata, pogledajte kako su ga dočekali

Thomas Crooks i njegov otac bili su članovi Clairton Sportsmen’s Cluba, streljačkog kluba udaljenog oko 25 minuta vožnje od njihove kuće. Obojica su redovito posjećivala streljanu zajedno. Rob Bootay, odvjetnik kluba, potvrdio je da je Thomas Crooks bio član kluba.

Atentator je kupio 50 metaka na dan napada u Allegheny Arms and Gun Works, lokalnoj trgovini oružjem u svom rodnom gradu Bethel Parku, rekao je CNN-u viši dužnosnik za provođenje zakona.

Pročitajte i ovo huškački jezik političkog protivnika Posuo se pepelom: "Bila je pogreška upotrijebiti tu riječ"

Roditelji ubojice, koji su surađivali s policijom od pucnjave, rekli su istražiteljima da se čini da Crooks nije imao prijatelja niti da je imao bilo kakve političke sklonosti, rekao je policijski izvor za CNN. No čini se da nisu znali mnogo o tome što se nedavno događalo u njegovu životu, rekli su izvori iz policije.

Povezane teme