Unutar granica EU

Otkriveno kako tvornica laži na Balkanu širi propagandu Kremlja, u tome joj pomaže i vlast jedne države

Vladimir Putin Foto: Afp
Zahvaljujući utjecaju srbijanske vlade na medije i povoljnom političkom okruženju, RT koristi svoj beogradski ured za prilagođavanje narativa Kremlja prije nego što ih proširi diljem jugoistočne Europe. Reporteri bez granica (RSF) pozivaju Europsku uniju i njezine države članice da Srbiju pozovu na odgovornost zbog tvornice laži Vladimira Putina.

Iz svog beogradskog ureda RT, biši Russia Today, na Balkanu širi propagandne poruke Kremlja, pišu Reporteri bez granica.

"Zahvaljujući RT Balkanu, ratna propaganda Kremlja cvjeta unutar granica EU. U Srbiji, zemlji okruženoj članicama EU-a i zemljama kandidatima, ruski narativi pakiraju se za lokalnu publiku prije nego što se distribuiraju diljem regije. Ovu tvornicu laži treba zatvoriti. EU i njezine države članice moraju pozvati Srbiju, koja teži pridruživanju EU, odgovornom za olakšavanje rada propagandnog stroja Vladimira Putina, implementirati sustavna rješenja za zaštitu europskog informacijskog prostora i čvrsto poduprijeti pouzdano novinarstvo kao jamstvo prava građana na informacije", rekao je Pavol Szalai, voditelj RSF-ovog odjela EU-Balkan.

RT logo Foto:Afp

Osnovan 2022.

Od svog osnivanja u Moskvi 2005., RT se razvio u mrežu televizijskih kanala, web stranica i računa na društvenim mrežama koji objavljuju sadržaj usklađen s propagandom Kremlja na engleskom, španjolskom, francuskom, arapskom, njemačkom i ruskom jeziku.

RT Balkan službeno je pokrenut 15. studenog 2022. Oglašavan kao usluga online emitiranja i multimedijska web stranica na srpskom jeziku, cilj mu je bio pružiti "alternativnu perspektivu regionalnih i svjetskih događaja". Plan je bio da se do 2024. proširi na televizijski kanal. Do tada je RT već imao urede u više od dvadeset gradova, uključujući Washington DC, Pariz, London, Jeruzalem i Berlin. U 2023. otvoren je ured u Alžiru u Afrii.

U ožujku 2023., u svom prvom intervjuu za lokalne medije, danom srbijanskom javnom servisu, Jelena Milinčić, tadašnja glavna urednica RT Balkan, rekla je: "Nismo ovdje da upravljamo web stranicom, već da pokrenemo televizijski kanal. Dugo su nas zvali da dođemo u Srbiju […] Srbiji je u interesu da ovdje ima i rusku TV stanicu. RT se smatra modernim djetetom Rusije."

Milinčić je dodala da je RT Balkan registriran kao srpski medij, iako se financira iz inozemstva.

Dvije godine nakon pokretanja, RT Balkan još uvijek nema televizijski kanal. Ipak, izrastao je u glavno rusko sredstvo širenja propagande na Balkanu, jednoglasno je mišljenje stručnjaka koji se bave istraživanjem ruskog utjecaja u Bosni, Kosovu i Crnoj Gori, a koji su citirani u nedavnom dokumentarcu regionalne medijske mreže BIRN.

Duboko ukorijenjeni odnosi

Postoji nekoliko objašnjenja zašto je RT odabrao baš Srbiju za svoju kancelariju na Balkanu i zašto su predstavnici RT-a tako otvoreni u svojim namjerama. Prvo, Rusija i Srbija imaju dugogodišnje odnose ukorijenjene u zajedničkoj kulturi slavenskog nasljeđa i pravoslavnog kršćanstva. To je učinilo Rusiju popularnom među dijelom srpskog stanovništva i stvorilo bliske odnose između ruskih političara i njihovih srpskih kolega.

Uspon RT Balkana također je bio olakšan činjenicom da vlada kontrolira najveći dio medijskog tržišta, koje koristi za širenje vlastite propagande. Anti-NATO i anti-EU narativi pogoršani NATO-ovom intervencijom na Kosovu 1999., čiju neovisnost Srbija još uvijek nije priznala, potaknuli su široko rasprostranjeno prorusko raspoloženje u Srbiji, čineći je atraktivnim tržištem za narative Kremlja.

Konačno, Srbija je strateški smještena za misiju RT-a da uravnoteži navodni utjecaj NATO-a i EU na Balkanu. Uz izuzetak Bosne i Hercegovine i Kosova, Srbija je okružena državama članicama EU i/ili NATO-a.

RT Balkan nije donio rusku propagandu u Srbiju, pišu Novinari bez granica, on je skrojio narativ Kremlja visoko prijemčivoj lokalnoj publici, omogućujući mu da se lakše proširi diljem regije.

Tko stoji iza RT Balkan?

Sve dok RT Balkan nema televizijski kanal, njegova web stranica ostaje glavna platforma za video sadržaj, uključujući isječke s komentarima sadašnjeg glavnog urednika Nikole Vrzića. Ipak, RT Balkan do sada nije imao podatke o tvrtki na svojoj web stranici. U suprotnosti sa srpskim medijskim zakonima, ne navodi ime glavnog urednika niti fizičku adresu. Ne postoje oznake s imenima njihovih novinara, a jedina informacija za kontakt je fiksni telefon i generička adresa e-pošte. Na mjestu osnivača navodi se Samostalna neprofitna organizacija - TV Novosti. Subjekt pod nazivom RT Balkan Television registriran je u javno dostupnom privrednom registru Srbije 5. studenog 2023. kao društvo s ograničenom odgovornošću. Navedena adresa nije mjesto na kojem se redakcija fizički nalazi.

Iako imena novinara i urednika nisu lako dostupna, identiteti kolumnista RT Balkana istaknuti su. Neki su poznati novinari, drugi su profesori, umjetnici ili poznate javne osobe. Većina njih poznata je po desničarskim i nacionalističkim političkim stavovima. RT je angažirao bosanskohercegovačkog pisca Muharema Bazdulja, koji glasno podržava srpske nacionalističke političare, kao i srpskog desničarskog politologa Slobodana Antonića, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu.

Među dvadesetak imena navedenih za ove kolumniste samo je jedna žena: Sanja Domazet, kolumnistica, spisateljica i književna kritičarka. Ipak, osoba zbog koje RT Balkan izgleda kao vjerodostojan medij također je žena. Ljiljana Smajlović, vodeća novinarka RT Balkana koja vodi duge video intervjue, bivša je predsjednica Udruženja novinara Srbije. Također je bivša članica Izvršnog odbora Europskog centra za slobodu tiska i medija (ECPMF) koja je javno objavila svoju ostavku 2022., ustvrdivši da suradnja s propagandnom platformom koju financira ruska vlada nije kompatibilna s ciljevima i misija ECPMF-a".

Urednici i kolumnisti RT Balkan, pišu Novinari bez granica, djeluju kao influenceri, a ne kao novinari. Oni osiguravaju vidljivost i utjecaj medija u srbijanskom medijskom okruženju. Nikola Vrzić, sadašnji glavni urednik RT Balkan, Filip Rodić, urednik portala RT Balkan, i Muharem Bazdulj, kolumnist RT Balkana, česti su gosti popularnih talk showova na srpskoj nacionalnoj televiziji. Predstavljeni kao novinari ili analitičari povezani s RT Balkan, dobivaju široku platformu za legitimiranje i širenje propagande Kremlja.

Štoviše, neki od ovih utjecajnih osoba RT Balkana aktivno rade na diskreditaciji istaknutih neovisnih novinara u Srbiji, što je strategija koja bi mogla više koristiti određenim frakcijama srbijanske vlade nego njihovim poslodavcima u Rusiji. 

Za razliku od svih drugih medija u Srbiji, osim novinskih agencija, na web stranici RT Balkan nema eksternih oglasa ili sponzoriranih članaka koji su očito označeni kao reklama. Ipak, bavi se PR kampanjama. Na početku sveobuhvatne invazije na Ukrajinu 2022. godine, RT Balkan objavio je oglas maskiran u članak za regrutiranje boraca za privatnu Wagnerovu skupinu. Radio Slobodna Europa/Radio Sloboda ( RFE/RL ) nedavno je objavio reportažu o Srbima koji su se pridružili ruskim plaćeničkim skupinama u Ukrajini; jednog od muškaraca citiranih u ovoj novinarskoj istrazi regrutirao je "ratni izvjestitelj".

RT Balkan je u studenom 2023. proveo tradicionalnu reklamnu kampanju u srpskim medijima i na bilbordima pod nazivom "Otvori oči, razbistri pogled". Piše: "Zapadni establišmenti već dugo pokušavaju ušutkati naš glas isključivanjem RT-a iz etera, na internetu i preko platformi društvenih medija diljem Europe. Većina Europe ne može lako vidjeti naš sadržaj. Srbija može. RT Balkan nastavlja raditi za vas."

Prema analizi privatne tvrtke koju je konzultirao RSF, većina medija koji su aktivno širili propagandu RT Balkana u šest zemalja Zapadnog Balkana bili su srpski, a zatim Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

RT logo Foto:Getty Images

Na društvenim medijima

Utjecaj Rusije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji očit je kroz njezinu sposobnost promicanja svojih narativa na društvenim medijima. RT Balkan je već predstavio platforme društvenih medija kao alternativu svojoj web stranici. Nakon što je Crna Gora produžila zabranu RT Balkan u srpnju ove godine, na njegovoj početnoj stranici istaknut je natpis: "Zabranili su nas u vašoj zemlji. Ovako nas možete pratiti na Telegramu". Prema arhiviranoj verziji Telegrama dostupnoj na internetu, sadržaji koje objavljuje RT Balkan redovito dostižu 2.000 pregleda.

RT Balkan trenutno ima oko 19.500 pratilaca na Instagramu, 3400 na X-u (bivši Twitter), 70.000 na Facebooku i 50.000 na Tik-Toku. Prema prethodno navedenoj analizi jedne privatne tvrtke, Facebook čini više od polovice prometa RT Balkana na društvenim mrežama. U dokumentu se navodi da ova taktika vjerojatno uključuje korištenje botova. Iz tog razloga teško je sa sigurnošću procijeniti utjecaj RT Balkan na društvene mreže.

U prosincu 2022. Youtube je bio prva društvena mreža koja je zabranila RT Balkan. Nedavno je porastao pritisak da se RT zabrani zbog protumjera vlasti u SAD-u i Europi. Optužujući RT za "zloćudni utjecaj" na nedavne izbore u Moldaviji, Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je 13. rujna sankcioniralo Rossiya Segodnya, matičnu tvrtku RT-a, i TV Novosti, subjekt koji upravlja RT-om. Uhićenje Pavela Durova, izvršnog direktora Telegrama, nekoliko tjedana ranije u Parizu izvršilo je pritisak na platformu da poveća suradnju s nacionalnim vlastima. Durov je optužen za suučesništvo u kriminalnim aktivnostima povezanim s nedostatkom umjerenosti Telegrama.

Nakon američkih sankcija i uhićenja Durova, račune RT-a i RT Balkana zatvorili su Facebook , Instagram, Telegram i TikTok . Osim toga, X račun RT Balkana nedostupan je u zemljama članicama EU.

Ipak, RT Balkan se pokušao prilagoditi. Odmah nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a objavilo svoje sankcije, račun pod nazivom RT Balkan počeo je objavljivati ​​sadržaj na Odysee, video platformi koja se temelji na blockchainu u nastajanju, dobro poznatoj kao rezerva za kreatore sadržaja koji su zabranjeni na drugim platformama.

Pročitajte i ovo pokrenuta istraga UZNEMIRUJUĆE Ukrajinski vojnici predali se Rusima: Smaknuli su ih jednog po jednog

Navigacija sankcijama

RT Balkan također je pokušao iskoristiti pravne rupe kako bi zaobišao sankcije. Srbija je u tom nastojanju pružila ruku pomoći, iako se od nje kao zemlje kandidata za članstvo u EU očekuje da se uskladi s politikama europskih institucija.

U prosincu 2021. RT-ov kanal na njemačkom jeziku počeo je emitirati putem kabela i satelita u Njemačkoj, tvrdeći da je to legalno jer ima srpsku licencu. Njemačke su vlasti opovrgle tvrdnju i kasnije uklonile RT sa satelitske mreže, naposljetku blokiravši i pristup njegovoj web stranici.

Nekoliko dana nakon invazije na Ukrajinu 2022., EU je najavila da će "hitno obustaviti" emitiranje RT-a na svom teritoriju na svim platformama (kabelska, satelitska, internet itd.) u sklopu sankcija Rusiji. U lipnju 2023., šest mjeseci nakon pokretanja RT Balkana, Vijeće EU-a zabranilo je verziju na srpskom jeziku.

RT je uspio zaobići zabranu EU-a na svojoj web stranici zahvaljujući nedostatku primjene od strane nacionalnih vlasti. U međuvremenu, RT Balkan je povećao svoj doseg u Srbiji, gdje nikada nije bio zabranjen.

Propagandno glasilo još uvijek javno gura svoj početni cilj uspostavljanja televizijskog kanala. Krajem prošle godine RT je najavio pokretanje TV postaje u susjednoj Republici Srpskoj, entitetu u Bosni i Hercegovini poznatom po svom proruskom političkom vodstvu i medijskom pejzažu koji favorizira rusku propagandu. Objava je uslijedila odmah nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je na pitanje bosanskohercegovačkog novinara rekao da je šteta što ruski mediji nisu prisutni u Bosni i Hercegovini.

Pranje informacija

Druga tehnika koju beogradski ured RT-a koristi za širenje narativa Kremlja je "pranje informacija". Dezinformacije objavljene na web stranici RT Balkan predstavljene su kao novinarske vijesti, a zatim ih dijele glavni mediji. Ova podmukla tehnika je olakšana činjenicom da je ovaj sadržaj besplatno dostupan medijima koji pate od strukturnog nedostatka sredstava u cijeloj regiji.

Sadržaj RT Balkana citiraju i ponovno objavljuju najveći igrači na srpskom medijskom tržištu: isti tiskani, online i TV tabloidi koji također šire propagandu srbijanske vlade. TV kanal Pink i list Kurir dva su takva primjera. Čak i mediji koje vlada manje kontrolira, poput javne televizije RTS , citiraju RT kao pouzdan izvor vijesti vezanih uz Rusiju. Kao rezultat toga, RT Balkan djeluje kao državna novinska agencija, slično ruskom TASS-u.

Pročitajte i ovo "Građani ne trebaju strahovati" Susjedna zemlja podiže osiguranje vojnih objekata i tvornica streljiva: "Svjedočimo eskalaciji..."

Pročitajte i ovo VELIKA ŠTETA FOTO Ogromni krateri: Pogledajte slike uništenja u Izraelu nakon iranskog raketnog napada

Pročitajte i ovo jeste li ga vidjeli? U tijeku je velika potraga: Nestao mladi policajac (20), traže ga i dronovima