Pekarska revolucija?

Otkrili kako kruhu produljiti rok trajanja na dva mjeseca

Slika nije dostupna
Istraživači jedne američke tvrtke sasvim su slučajno otkrili tehniku kojom se rok trajanja kruha produžuje na čak dva mjeseca.

Američka tvrtka Microzap razvila je tehniku kojom bi kruh, kako tvrde, mogao ostati jestiv, bez plijesni, puna dva mjeseca, prenosi BBC. Riječ je o tretmanu kruha u sofisticiranoj mikrovalnoj pećnici koja ubija spore koje uzrokuju kvarenje kruha.

>> Hrvati godišnje bace 750 milijuna kuna kruha: 'To je grijeh i šteta'

Tvrtka tvrdi da bi se time mogla značajno smanjiti količina bačenog kruha, koji samo u Velikoj Britaniji iznosi trećinu ukupno kupljenog kruha. Ista se tehnika može koristiti i za cijeli niz prehrambenih namirnica, uključujući svježu puretinu i mnoge vrste voća i povrća.

Bacanje hrane golem je problem u većini razvijenih zemalja. Brojke govore da ove godine prosječna američka obitelj baca 40 posto hrane koju kupuje, što godišnje iznosi 165 milijardi dolara (oko 960 milijardi kuna). Najviše se baca kruha, a jedan od njegovih najvećih neprijatelja je plijesan, koja kruh učini nejestivim za najviše 10 dana.

Microzap je do otkrića došao slučajno, nakon što su krišku kruha obradili u specijalnoj mikrovalnoj spravi, koja inače služi za ubijanje bakterija poput MRSA-e i salmonele. Stroj je ubio spore plijesni za 10 sekundi. "Nakon 60 dana, kruh je imao jednak sadržaj plijesni kao što je imao kad je izašao iz pećnice", rekao je glavni direktor Microzapa Don Stull.

Još ostaje za vidjeti kakva će biti reakcija kupaca na kruh star dva mjeseca, ako se otkriće proširi na opću proizvodnju kruha. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme