Prijeti im 500 godina zatvora

Užasan zločin: Krivi su za smrt najmanje deset beba?

Tursku potresa skandal zbog bolničke mafije (ilustracija) Foto: Profimedia
Najmanje 10 beba umrlo je zbog manipulacije transferima kritično bolesne novorođenčadi u neadekvatno opremljene privatne bolnice. Članovi bolničke mafije marili su samo o profitu.

Liječnici, medicinske sestre i bolničko osoblje manipulirali su transferima novorođene djece u kritičnom stanju u privatne bolnice radi financijske dobiti. Naciju je potresla smrt najmanje 10 beba zbog postupaka turske "bande".

Kako je banda funkcionirala?

Prema Uredu glavnog javnog tužitelja Bakirkoya, 47 osoba, uključujući 22 koje su trenutno u pritvoru, optuženo je za formiranje organizirane kriminalne skupine koja je manipulirala prebacivanjem kritično bolesne novorođenčadi u privatne bolnice, često ih šaljući u ustanove bez odgovarajuće opreme.

Te su bolnice napuhale račune Ustanovi za socijalno osiguranje (SGK) i nepotrebno produžile boravak novorođenčadi kako bi povećale profit. U optužnici se izravno navodi da je motiv skupine bila financijska korist, a ne dobrobit beba.

Optužnica na gotovo 500 stranica smatra 21 osobu odgovornom za smrt dojenčadi i navodi da je istraga započela za vrijeme mandata bivšeg ministra zdravstva Fahrettina Koce.

Optužnica također otkriva da su osumnjičenici surađivali s Hitnom službom kako bi dojenčad slali na neonatalne odjele dogovorenih privatnih bolnica, omogučivši time neopravdanu zaradu i pridonijevši smrti neke od dojenčadi. Ured glavnog javnog tužitelja Bakirkoya dovršio je optužnicu u četvrtak, piše Turkiye Today.

Vjeruje se da je vođa kriminalne skupine dr. Firat Sari, koji je navodno upravljao operacijama u uključenim bolnicama. Dr. Ilker Gonen i vozač hitne pomoći Giyasettin Mert Ozdemir koordinirali su ove ilegalne transfere, manipulirajući bolničkim prijemima radi financijske dobiti.

Otac jedne bebe opisao je kako su on i supruga bili primorani otići kod drugog liječnika u drugu bolnicu od one u kojoj je vođena trudnoća njegove supruge.

“Rekli su nam da nema mjesta na odjelu neonatalne intenzivne njege. Rekli su da će obavijestiti 112 i da će nas odvesti u odgovarajuću bolnicu.

“Kada smo stigli u bolnicu, nije bilo liječnika koji bi nam se obratio. Bila je prisutna samo babica. Ujutro je liječnik po imenu B.Y. pregledao moju ženu i rekao da je potreban porod carskim rezom. Budući da je trudnoća bila tek u 25. tjednu, beba se nije u potpunosti razvila i rekli su da će ubrizgati nešto u maternicu", ispričao je otac.  

Obitelj se potom morala suočiti s gubitka djeteta.

Bolnice pod istragom

Telefonski razgovori između članova ove "organizacije" izazvali su bijes javnosti. Na jednoj snimci medicinska sestra kaže: “Idemo danas po novac, zabavit ćemo se večeras".

Turska vlada obustavila je rad dviju bolnica i pokrenula dubinsku istragu.

Ministarstvo zdravstva je izjavilo da odgovorne namjeravaju izvesti pred lice pravde. SGK također revidira svoje politike kako bi spriječio buduću eksploataciju.

Dr. Firat Sari i dr. Ilker Gonen suočeni su s 582 godine zatvora ako budu osuđeni za "namjerno ubojstvo iz nemara" i "organiziranu prijevaru".

Optužnica poziva na trajno zatvaranje uključenih bolnica, uz oduzimanje cjelokupne imovine.

Pročitajte i ovo Poziv Domagoja Mikića Obećao brzu, kvalitetnu i pouzdanu uslugu, a nakon uplate - građane je gurnuo u očaj

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji VIDEO Ovog nema ni u crtiću "A je to" - Pogledajte što su učinili radnici nakon što su oštetili temelj kuće: "Zidovi su popucali"

Pročitajte i ovo Neočekivani susret Užas u šumi: Mrki medvjed napao muškarca dok je brao gljive