"Detalj otkriva atentatora"

Kroničar iz Washingtona za Dnevnik Nove TV: "Napadaju Bidena da je orkestrirao napad i postoji bojazan za izbijanje unutrašnjeg rata"

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Novinar Ivica Puljić za Dnevnik Nove TV komentirao je atentat na Donalda Trumpa, kakav će ovo imati utjecaj na predsjedničke izbore, prijeti li SAD-u građanski rat kao i detalje samog napada.

Iz Washingtona se javio dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić koji je komentirati kako će atentat na bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa utjecati na nastavak predsjedničke kampanje.

"Ovaj napad imat će veliki utjecaj na ostatak kampanje. Sjećam se kako je 1981. godine predsjednik Reagan bio ranjen u atentatu. Nakon toga je njegov rejting skočio za čak 22%", rekao je Puljić i napomenuo kako već u ponedjeljak Trump dolazi na nacionalnu konvenciju Republikanske stranke koja počinje u Milwaukeeu.

"Ovo se može opisati kao vjetar u leđa republikancima. Oni su to zapravo već počeli koristiti u svoju korist. Niti pet sati nakon napada krenula je prodaja majici s fotografijom Donalda Trumpa s podignutom šakom u zraku", objasnio je Puljić.

Pročitajte i ovo Iz minute u minutu VIDEO FBI otkrio nove detalje atentata, a šerif poručio: "Policajac je vidio napadača, ali nije želio biti ubijen. I onda je krenula pucnjava"

Novinar je komentirao i oružje iz kojeg se pucalo na bivšeg američkog predsjednika. Pojasnio je kako se ovo oružje već koristilo u nekoliko masovnih ubojstava. 

"Oružje je već nažalost čuveno, to je AR-15, jurišna poluautomatska puška na koju se može staviti optički nišan", rekao je Puljić pa nadodao da je trenutni američki predsjednik Joe Biden pokušao zabraniti prodaju ovog oružja. Toj su se ideji suprostavili Donald Trump i članovi Republikanske stranke.  

Pojasnio je kako je napadač bio dobro pripremljen, ali nije bio profesionalac. Osim toga, u autu i u svojoj kući je imao spreman i eksploziv. Na sebi je nosio majicu koja propagira naoružanje.

"Gotovo je nevjerojatno da on s 20 godina može otići u dućan i legalno kupiti jurišnu pušku, ali ne i kutiju cigareta ili bocu piva", rekao je Puljić.

Pročitajte i ovo atentat na Trumpa Oglasila se i Melania, pozvala je Amerikance da se ujedine i osudila napad: "Pokušao je ugasiti Donaldovu strast..."

Novinar Al Jazeere ne misli da je Amerika nakon ovog čina na rubu građanskog rata, no postavio je pitanje kako je do napada uopće moglo doći. 

"Glavno je pitanje kuda ide Amerika. Postoji bojazan da će se nasilje proširiti. Vidjet ćemo što će biti tijekom samih izbora, hoće li rezultati utjecati na širenje nasilja ili će dovesti korak bliže do unutarnjeg rata u SAD-u", rekao je Puljić.

Osvrnuo se i na nastanak brojnih teorija zavjere vezanih za ovaj atentat kao što su primjerice da je sadašnji američki predsjednik odgovoran ili čak sam Trump. 

Pročitajte i ovo Tek je završio školu Cure novi detalji o Trumpovu atentatoru: Oglasili su se iz njegove srednje škole i s radnog mjesta

"Treba biti hladne glave i pričekati kraj istrage. Još jednom ponavljam, puno toga će ovisiti o rezultatima izbora, no do njih ima još četiri mjeseca", zaključio je Puljić. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr