Kaotični prizori

Nove eksplozije uređaja koje koristi Hezbolah, raste broj mrtvih: Vojska poslala upozorenje

1/6 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Najmanje devet osoba je poginulo, a više od 300 je ozlijeđeno u eksplozijama elektroničkih uređaja u Libanonu u srijedu.

Voki-tokiji koje koristi libanonska skupina Hezbolah eksplodirali su u srijedu kasno poslijepodne na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada Bejruta, rekao je sigurnosni izvor i svjedok, nakon eksplozija tisuća pejdžera u utorak.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Najmanje jedna od eksplozija koje su se čule u srijedu dogodila se u blizini sprovoda koji je organizirao Hezbolah za ubijene prethodnog dana kada su tisuće pejdžera, koje je ta skupina koristila, eksplodirale diljem zemlje

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Na sprovodu četiriju žrtava eksplozija pejdžera, među kojima je i sin zastupnika Hezbolaha, okupilo se mnogo ljudi. Kada se čula eksplozija nastala je panika. Među okupljenima je bilo i žena i djece. Izvor je za AFP rekao da su eksplodirali ručni radio uređaji koje je Hezbolah kupio prije pet mjeseci, u isto vrijeme kad i dojavljivače koji su jučer eksplodirali. No, neki izvori tvrde da su eksplodirali različiti elektronički uređaji, među kojima su laptopi, mobiteli, radio uređaji i slično. Detalji eksplozije su trenutno nejasni, a postoji zabrinutost da bi se moglo dogoditi još napada.

Libanonsko ministarstvo zdravstva priopćilo je da je najmanje devet osoba poginulo, a više od 300 ih je ranjeno od eksplozije elektroničkih uređaja u zemlji u srijedu, piše BBC. Dužnosnik Hezbolaha kaže da su voki-tokiji koje je koristila skupina eksplodirali u Bejrutu u srijedu, a s AP-om je razgovarao pod uvjetom anonimnosti jer nije bio ovlašten razgovarati s medijima.

Libanonska vojska pozvala je ljude da se ne okupljaju u područjima gdje se događaju incidenti dok medicinske ekipe pokušavaju doći do tog područja.

U Dahiji, južnom predgrađu Bejruta i uporištu Hezbolaha, vladaju kaotični prizori, javlja dopisnik BBC-a. Usred nepotvrđenih izvješća o uređajima koji eksplodiraju već drugi dan diljem zemlje, svi su sumnjičavi prema ljudima koji koriste telefone ili druge uređaje.

Libanonska službena novinska agencija izvještava da su kućni solarni sustavi također odgovorni za neke od eksplozija. 

Oglasio se šef UN-a

O eksplozijama u Libanonu oglasio se i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

"Logika da se sve te naprave eksplodiraju je da se to učini kao preventivni udar prije velike vojne operacije. Ovi događaji potvrđuju da postoji ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanonu i mora se učiniti sve da se ta eskalacija izbjegne", rekao je Guterres, a prenosi AA.

BBC izvještava da će se Vijeće sigurnosti UN-a sastati prije kraja tjedna kako bi raspravljalo o eksplozijama voki-tokija u Libanonu.

Eksplozija pejdžera

Podsjetimo, u eksplozijama pejdžera poginulo je 12 ljudi,a tisuće su ozlijeđene. Hezbolah je u srijedu priopćila da je napala izraelske topničke položaje raketama u prvom udaru na svog najvećeg neprijatelja otkako su eksplozije pejdžera ranile tisuće njezinih članova u Libanonu i povećale izglede za širi bliskoistočni rat.

Izraelska obavještajna agencija Mosad, koja ima dugu povijest sofisticiranih operacija na stranom tlu, postavila je eksploziv u dojavljivače koje je uvezao Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija u utorak, rekli su Reutersu visoki libanonski sigurnosni izvor i još jedan izvor.

Broj mrtvih popeo se na 12, uključujući dvoje djece, rekao je u srijedu libanonski ministar zdravstva Firas Abiad. U napadu od utorka ranjeno je gotovo 3000 ljudi, uključujući mnoge borce militantne skupine i iranskog izaslanika u Bejrutu.

Tajvanski proizvođač pejdžera zanijekao je da je proizveo dojavljivače koji su eksplodirali u smionom napadu koji je povećao izglede za rat širokih razmjera između Hezbolaha koji podržava Iran i Izraela. Gold Apollo je rekao da je uređaje prema licenci izradila tvrtka BAC sa sjedištem u glavnom gradu Mađarske Budimpešti.

Pročitajte i ovo Višestruko osuđivan Sud odredio brutalnu kaznu poznatom kriminalcu: Za miniranje bankomata i pokušaj ubojstva policajca čeka ga duga robija

Pročitajte i ovo "Zbog čega?" Trifunović osuđen, nakon izlaska iz sudnice novi šok: "Molim vas, pođite sa mnom"