Vatikan za Bektaše

Balkanska zemlja osniva muslimansku državu usred glavnoga grada, imat će putovnice, ali i tajnu službu: "I mi imamo neprijatelje"

1/5 >> Pogledaji ovu galeriju
Galerija
Albanski premijer Edi Rama najavio je da će u Tirani izgraditi suverenu enklavu za islamsko vjersko bratstvo Bektaši po ugledu na Vatikan. Muslimanski svećenik koji će voditi ono što će postati najmanja država na svijetu otkrio je planove za novu zemlju.

Muslimanska država u Tirani, glavnom gradu Albanije, bit će suverena enklava u vatikanskom stilu koja će kontrolirati teritorij oko četiri puta manji od Vatikana, dopuštat će alkohol, dopuštat će ženama da nose što žele i neće nametati pravila o načinu života. 

"Bog ništa ne zabranjuje, zato nam je dao pamet", rekao je klerik Edmond Brahimaj (65), sljedbenicima poznat kao Baba Mondi, koji će vladati komadom zemlje od 109.265 četvornih metara koje Albanija želi pretvoriti u suverenu državu s vlastitom upravom, putovnicama i granicom.

Albanski premijer Edi Rama kaže da će u budućnosti objaviti planove za entitet, koji će se zvati Suverena država Bektaškog reda. Dodao je i da je cilj nove države promicanje tolerantne verzije islama.

"Sve odluke donosit će se s ljubavlju i ljubaznošću", rekao je Baba Mondi, bivši časnik albanske vojske kojeg štuju milijuni diljem svijeta kao Njegovu Svetost Haji Dede Babu. On je vrhovni vođa Bektaša, šijitskog sufijskog reda osnovanog u 13. stoljeću u Turskoj, koje sada ima sjedište u Albaniji.

Kombinirajući labavo tumačenje Kurana s misticizmom, elementima turske predislamske vjere i odanošću svojim preminulim mudracima, poznatim kao derviši, Bektaši su preselili svoje sjedište iz Turske u Tiranu prije skoro jednog stoljeća. Na njih mnogi konzervativni šijiti i suniti gledaju kao na heretike i stoljećima su bili izloženi progonu u muslimanskim zemljama. Članovi sekte odigrali su istaknutu ulogu u nacionalističkom buđenju Albanije protiv turske vladavine.

Baba Mondi je rekao da neće biti diktator, a priznao je da će jedino značajno ograničenje njegova autoriteta biti Bog, piše New York Times. Područje Bektaša ima kupolastu dvoranu za sastanke i molitve, muzej koji prikazuje povijest reda, kliniku, arhiv i administrativne urede Baba Mondija.

Tim pravnih stručnjaka, uključujući međunarodne odvjetnike, izrađuje nacrt zakona kojim se definira suvereni status nove države unutar Albanije. To će morati odobriti parlament, pod kontrolom vladajuće Socijalističke stranke Edija Rame. Još se ne zna koje će zemlje, ako ih ima, pristati priznati suverenitet Bektaša. Do sada, rekao je Rama, rimokatolik koji ne prakticira vjeru, samo nekoliko njegovih najbližih suradnika zna za plan, a NATO saveznici poput Sjedinjenih Država nisu bili konzultirani.

Jedna zemlja za koju je malo vjerojatno da će to priznati jest Iran, koji ima mnogo uglavnom podzemnih sljedbenika sufijskog islama, uključujući neke bektaše, ali sebe smatra čuvarom šijitskog islama.

"Iranci su iskreno moja posljednja misao", rekao je Rama te istaknuo da je Albanija prekinula diplomatske odnose s Iranom 2022. nakon što je to povezala s kibernetičkim napadom na albansku vladu i bankarske mreže.

Baba Mondi se dugo borio protiv ekstremizma. Nakon što su islamistički militanti ubili 12 ljudi u napadu na francuski satirični tjednik Charlie Hebdo 2015., vođa Bektaša otputovao je u Pariz zajedno s premijerom Ramom kako bi se pridružili maršu protiv terorizma.

Rekao je da će novoj bektaškoj državi možda trebati mala obavještajna služba jer "i mi imamo neprijatelje", ali neće imati vojsku, graničare ili sudove. Pojedinosti poput toga tko će ispunjavati uvjete za putovnice još se moraju razraditi, dodao je, ali je odlučeno da će putovnica biti zelene boje koja je važna u islamu. Albanija dopušta dvojno državljanstvo. Baba Mondi se zakleo da neće pokušavati proširiti svoj teritorij otimanjem zemlje koju je nekoć držao njegov red u glavnom gradu Albanije.

Baba Mondi je proglasio plan državnosti čudom i izrazio nadu da će Sjedinjene Države i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove države ako parlament odobri premijerov plan.

"Mi zaslužujemo državu. Mi smo jedini na svijetu koji govore istinu o islamu. Nemojte to miješati s politikom", istaknuo je.

Nejasno je koliko ima bektaških vjernika u svijetu, a čak i u Albaniji procjene su vrlo različite, u rasponu od samo nekoliko posto stanovništva zemlje od gotovo tri milijuna do mnogo puta više.

Edi Rama Foto:Afp

Premijer Edi Rama priznao je da će stvaranje suverene islamske države u Tirani potrajati.

"Možda će svi reći: 'Ovaj tip je lud'. To su rekli mnogo puta prije. Nije me briga. Najvažnije je, bio lud ili ne, boriti se za dobro", rekao je Rama.

Pročitajte i ovo nova porezna reforma Ministar otkrio tko će sve morati plaćati porez na nekretnine, a tko može biti oslobođen: Objavio koliko će se plaćati za apartmane

Pročitajte i ovo Šok u Francuskoj Dijete (2) sjelo na tobogan i počelo vrištati: Zadobilo je grozne opekline, a brzo se otkrila stravična istina

Pročitajte i ovo oklopnjak naletio na auto Cure detalji stravične nesreće u kojoj su poginuli otac i troje djece te mlada žena: "Samo su kosti od njih ostale, od moje Dijane i susjeda"