Nehumani uvjeti

Njemački desničar iskorištavao Lukašenkove političke zatvorenike: "Radili smo bez hrane i vode"

Plantaža luka, ilustracija Foto: Getty Images
Član AfD-a u parlamentu Saske iskorištavao je političke zatvorenike da rade na njegovoj plantaži luka u Belorusiji.

Jörg Dornau, član krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku u pokrajinskom parlamentu Saske, koristio je političke zatvorenike za rad na svojoj plantaži luka u Bjelorusiji, izvijestila je u utorak bjeloruska novinska kuća.

Dornau je potpisao ugovor s lokalnim Centrom za izolaciju prijestupnika za zapošljavanje Bjelorusa osuđenih za političke prijestupe u njegovoj poljoprivrednoj tvrtki sa sjedištem u Bjelorusiji, Zybulka-Bel, piše neovisni lokalni medij Reform.news.

Jedan od radnika na Dornauovoj farmi ispričao je kako je sortirao luk za oko 5 eura na dan, nakon što je pritvoren u veljači 2024. jer je lajkao objavu na društvenim mrežama. Opisao je teške uvjete rada. Doručak je bio u 7 ujutro, a bez hrane i vode zatvorenici su radili do kraja radnog dana u 20 sati.

"Odveli su nas u sklonište. Bio je to užasan podrum, ljudi su imali svakakvu odjeću na sebi, pa su nam se ruke i noge smrzavale", rekao je.

Posao je nadgledao poslovođa koji je odlučivao hoće li zatvorenik biti plaćen. Rad nije bio prisilan, tvrdi zatvorenik, a zarađeni novac trebao je ići za održavanje pritvorskog centra. Dornau je, prema izvješću, barem jednom posjetio svoju plantažu luka kako bi osobno vidio svoje zaposlenike.

"Vidio sam ga. Visok, ćelav čovjek. Jednom je došao svojim automobilom njemačkih registracija u sklonište gdje smo zajedno s najamnim radnicima brali luk", rekao je zatvorenik. 

Dornau nije odgovorio na brojne zahtjeve za komentar uglednog medija Politico.

Jörg Dornau predstavlja krajnje desnu populističku stranku AfD u parlamentu Saske u istočnoj Njemačkoj od 2019. i našao se pod povećalom zbog svog poslovanja u Bjelorusiji, diktaturi prijateljski nastrojenoj prema Rusiji.

Saski parlament je prošlog mjeseca naredio Dornauu da plati kaznu od 20.862 eura jer nije otkrio svoju umiješanost u Zybulka-Bel, tvrtku koja je registrirana u Bjelorusiji u listopadu 2020.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pojačao je političku represiju i pokrenuo masovno slamanje neistomišljenika, zatvarajući protivnike, nakon predsjedničkih izbora 2020. koji su naširoko ocijenjeni kao lažni. U Bjelorusiji ima više od 1300 političkih zatvorenika, navodi bjeloruska organizacija za ljudska prava Viasna.

Pročitajte i ovo sarco kapsula Prva osoba umrla u kapsuli za eutanaziju, švicarska policija uhitila nekoliko osoba

Pročitajte i ovo govor u georgiji Trump otkrio što namjerava napraviti s Ukrajinom: "Kamala to neće učiniti"