Njemački špijuni

Poziv na uzbunu iz europske države: Rusija bi mogla napasti NATO, a paket koji se zapalio u zračnoj luci nije slučajnost

Vladimir Putin Foto: Afp
Čelnici triju njemačkih obavještajnih službi upozorili su u ponedjeljak da bi Rusija mogla napasti NATO do kraja ovog stoljeća. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je te tvrdnje, ustvrdivši da je zapravo NATO taj koji Rusiji prijeti širenjem na istok.

Šefovi njemačkih obavještajnih službi u ponedjeljak su upozorili na rastuću prijetnju koju predstavlja Rusija, za koju kažu da bi mogla biti sposobna pokrenuti izravan napad na NATO "do kraja ovog desetljeća".

Govoreći pred godišnjim parlamentarnim nadzornim odborom u Berlinu, čelnici triju njemačkih obavještajnih službi – Savezne obavještajne službe (BND), Vojne protuobavještajne službe (MAD) i Saveznog ureda za zaštitu ustava (BfV) – izvijestili su "kvantitativno i kvalitativno" povećanje ruske špijunaže i sabotaže u Njemačkoj.

"Promatramo agresivno ponašanje ruskih obavještajnih službi", rekao je šef BfV-a Thomas Haldenwang, dodajući da su takve aktivnosti "posljednjih mjeseci dosegnule novu razinu, što bi svima trebalo biti poziv na uzbunu".

Osim medijskih kampanja dezinformiranja i špijunskih bespilotnih letjelica, Haldenwang je rekao da je incident u logističkom centru DHL-a u istočnom gradu Leipzigu u srpnju, u kojem se paket zapalio prije nego što je utovaren u teretni zrakoplov koji je kasnio, bio čin navodne ruske sabotaže, piše Deutsche Welle.

Predsjednik BND-a Bruno Kahl je rekao"Sviđalo se to nama ili ne, u izravnoj smo konfrontaciji s Rusijom".

Dodao je i da bi "izravna vojna konfrontacija s NATO-om [mogla] biti smjer djelovanja Rusije" do 2030. dok Putin slijedi svoj dugoročni cilj slabljenja Zapada i uspostave novog globalnog poretka. U Moskvi je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio te tvrdnje, ustvrdivši da je zapravo NATO taj koji Rusiji prijeti širenjem na istok.

Još u Berlinu, šefovi obavještajnih službi također su upozorili na sigurnosnu prijetnju koju Njemačkoj predstavljaju Kina i Iran izvana te islamizam i desničarski ekstremizam u zemlji.

"Požari su posvuda", rekao je Haldenwang.

Prije manje od tjedan dana iz britanske službe MI5 upozorili su na slične prijetnje koje predstavljaju Rusija, Iran i ogranci takozvane Islamske države (IS). Isti dan istraga je pokazala da je bočica od parfema sa smrtonosnim nervnim otrovom Novičokom, koji je ubio Britanku nakon pokušaja ubojstva bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri Julije u engleskom Salisburyju u srpnju 2018., sadržavao "dovoljno otrova da ubije tisuće ljudi".

Sam Skripal rekao je u istrazi da vjeruje da Kremlj stoji iza pokušaja atentata, iako je priznao da nema konkretne dokaze.

U Njemačkoj, predsjednica Vojne protuobavještajne službe (MAD) Martina Rosenberg rekla je parlamentarnom odboru da su njemačke oružane snage, Bundeswehr, posebna meta Moskve, čije je aktivnosti nazvala zabrinjavajućima.

"Bilo da se radi o istragama o isporukama njemačkog oružja Ukrajini, programima obuke ili projektima naoružanja, ili djelima sabotaže za usađivanje osjećaja nesigurnosti", rekla je da se Bundeswehr suočava sa "naglim porastom akcija špijunaže i sabotaže".

Sva tri šefa njemačke obavještajne službe inzistirala su na tome da njihovi ogranci zahtijevaju veće ovlasti kako bi nastavili s učinkovitim radom, a šef BND-a Kahl kritizirao je planove trenutne vlade da poveća političku kontrolu nad obavještajnim službama u zemlji.

Pročitajte i ovo Sve je krenulo pozivom S bankovne aplikacije koju Hrvati obožavaju skinuli gotovo 200 tisuća eura: "Trebalo im je 23 minute..."

Pročitajte i ovo Problemi u sustavu Znakovita poruka državnoj tajnici i ministru: "Srušit će vas ulica, bando HDZ"

Povezane teme