'Oni su surovi mrzitelji Zapada'

'Ta organizacija se može pobijediti i uništiti jedino vojnim odgovorom'

Slika nije dostupna
Islamska država čini užasna zvjerstva i pokolje, rekao je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Teroristi Islamske države su 'surovi protivnici Zapada', naglasio je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, ocijenivši kako se jedino vojnim odgovorom može pobijediti ta organizacija.

'Svi saveznici su odlučni i ujedinjeni protiv terorizma', rekao je Rasmussen u govoru u Bruxellesu na poziv instituta Carnegie Europe.

'Ta skupina odbacuje naša slobodna društva. Oni su surovi mrzitelji Zapada, iskoristit će svaku priliku za napad na naše vrijednosti i nametanje svojih nazadnih pogleda na svijet', rekao je.

'Potreban je vojni odgovor kako bi se pobijedilo i uništilo tu organizaciju', rekao je Rasmussen, dok su se istodobno na međunarodnoj konferenciji u Parizu sastali predstavnici dvadesetak zemalja kako bi odredili ulogu svake od njih u međunarodnoj koaliciji koju žele SAD, koje se od početka kolovoza bore zračnim napadima u Iraku protiv te ultranasilne organizacije.

"Nada leži u brzoj i radikalnoj odluci protiv novog oblika terorizma"

'Mi smo na bojišnici nove bitke između tolerancije i fanatizma, demokracije i totalitarizma, otvorenih i zatvorenih društava', ocijenio je.

'Islamska država čini užasna zvjerstva i pokolje, njihovi napadi na pripadnike vjerskih i etničkih manjina po mojem su mišljenju vrlo slični genocidu. Smatram da takvo stanje daje legitimitet vojnoj operaciji protiv IS-a u skladu s načelima Povelje UN', rekao je Rasmussen.

Rasmussen, koji krajem mjeseca napušta položaj glavnog tajnika UN, ukazao je i na 'novo doba nemira i revizionizma', među ostalim i zbog agresivnog ponašanja Rusije na istoku Europe.

Moskva je 'pogazila sva pravila i obveze koji su jamčili mir u Europi nakon kraja Hladnog rata', kazao je Rasmussen.

'Jasno je kako djeluju. I u Moldovi i u Gruziji, a sad i u Ukrajini, Rusija je upotrijebila gospodarski pritisak i vojne akcije kako bi izazvala nestabilnost, sukobe i smanjila neovisnost svojih susjeda', objasnio je.

'Irak se bori s terorističkom skupinom koja nema granica'

'Moramo ostati jaki i ujedinjeni kako bismo branili našu slobodu zajedničkom obranom svih saveznika, što je temeljno načelo NATO-a koji želi da sve članice odgovore kad je jedna napadnuta', dodao je.

Bivši norveški premijer Jens Stoltenberg će zamijeniti Rasmussena na mjestu glavnog tajnika NATO-a 1. listopada.

Iran: Međunarodna koalicija protiv IS-a nema legitimitet

Iran je u ponedjeljak objavio da odbija surađivati s Washingtonom u borbi protiv džihadista Islamske države (IS) jer takvu međunarodnu koaliciju smatra nelegitimnom, izvješćuje Reuters i podsjeća da Teheran smatra kako je glavni cilj te koalicije svrgavanje režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Islamska Republika izrazila je svoje protivljenje na dan kada su se u Parizu sastali predstavnici 30-ak zemalja na međunarodnoj konferenciji o Iraku, a na koju Iran, usprkos tome što je susjedna zemlja Iraku, nije pozvan.

'Amerikanci lažu kada tvrde da su odbili sudjelovanje Irana u tom savezu, jer smo se od početka tome protivili', izjavio je iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, priznavši da nekim iranskim dužnosnicima savezništvo s Amerikancima nije bila mrska ideja.

CIA: Islamska država ima između 20.000 i 31.500 boraca u Iraku i Siriji

Američki državni tajnik John Kerry ocijenio je da nazočnost Teherana na konferenciji u Parizu 'ne bi bila primjerena', posebice zbog njegove uloge u Siriji. Iran priznaje da daje savjete redovnoj sirijskoj vojsci u borbi protiv 'terorista', kako naziva sve pripadnike oružane pobune protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. State Department u ponedjeljak je objavio da SAD ostaje otvoren za "diplomatske razgovore" s Teheranom, ali da neće doći do 'vojne' koordinacije.

Prema ajatolahu Hamneiju, SAD traži 'izgovor' za bombardiranje područja u Iraku i Siriji bez ikakve dozvole, po uzoru na bombardiranja bespilotnim letjelicama na uporišta talibana u Pakistanu.

'Savez protiv Sirije, koji je osmislio SAD, nije ništa mogao učiniti i tako će biti i u Iraku', upozorio je ajatolah, aludirajući na međunarodnu konferenciju Prijatelji Sirije, održanu 2012., na kojoj je pružena potpora sirijskim pobunjenicima.

Sedamdesetpetogodišnji Ali Hamnei u ponedjeljak je napustio bolnicu, tjedan dana nakon operacije prostate, a državni mediji izvješćuju da je dobrog zdravlja. Hamnei je je 1989. naslijedio vrhovnog vođu i utemeljitelja Islamske Republike ajatolaha Ruholaha Homeinija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme