Neformalna grupa STAV

VIDEO Napad na studente ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu: Ima ozlijeđenih, čula se i eksplozija

Napad na studente Foto: Screenshot/instagram
Studenti iz neformalne grupe STAV napadnuti su rano u ponedjeljak ispred zgrade Rektorata u Novom Sadu. Dvoje je studenata ozlijeđeno.

Dvoje studenata ozlijeđeno je u napadu u ponedjeljak ispred zgrade Rektorata Sveučilišta u Novom Sadu, gdje se trebaju održati izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta koje skupina STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) smatra nelegitimnima jer sudjeluje samo jedna lista - ona Saveza studenata.

Studenticu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i aktivistkinju STAV-a Milu Pajić i studenta tog fakulteta Srđana Đurića napale su nepoznate osobe i osiguranje zgrade Rektorata, ispričao je Đurić za agenciju Beta.

Prema njegovim riječima, incident se dogodio oko šest sati kada su studenti i aktivisti grupe STAV došli pred zgradu Rektorata u kojoj bi trebao biti održan drugi krug izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Primijetili su ondje grupu od tridesetak u crno obučenih mladića s maskama koji su bacili eksplozivnu napravu studentima pod noge, dodao je Đurić. Rekaao je i da su se on i Pajić našli između osiguranja Rektorata i nepoznatih mladića u crnom tako da su napadnuti s dvije strane.

STAV je podijelio snimku događaja na društvenim mrežama, na kojoj se vidi da je nešto bačeno i eksplodiralo, kao i da je na samom ulazu u fakultet došlo do naguravanja i sukoba studenata s grupom muškaraca u crnom.

"Kad smo došli, vidjeli smo da je unutra 15 ljudi s maskama koji nose akreditacije za koje se uspostavilo da je kao neka studentska konferencija u Rektoratu za kibernetičku sigurnost, ne znam, neki izmišljen događaj…I negdje pola sata dok smo mi bili ovdje, primijetili smo tri momka iza bedema. Dvije kolegice i kolega otišli su vidjeti što se događa. Oni su u tom trenutku bacili neku eksplozivnu napravu. Ne znamo je li bila šok-bomba, topovski udar ili nešto treće s obzirom na to da nije puklo kao petarda", rekao je Branislav Đorđević za 021.rs

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Organizovana grupa STAV (@stav.ns)

Ispred Rektorata došla je policija i Hitna pomoć. Studentima Mili Pajić i Srđanu Đuriću ukazana je hitna pomoć na licu mjesta, a potom su prevezeni u Urgentni centar.

Za ponedjeljak su najavljeni izbori za studentski parlament. Članovi gripe STAV od jutra su ispred zgrade Rektorata.

Pogledaj na Twitteru
Greška tijekom preuzimanja Tweet-a. Možda je pobrisan.

Grupa je ljetos blokirala Rektorat da bi spriječila održavanje izbora jer smatra da se izbori mogu organizirati jedino u fakultetskoj zgradi. Studenti iz organizacije STAV već su više puta blokirali izbore tvrdeći da su izbori nelegitimni.

"Pozvat ćemo građane da dođu pred zgradu Rektorata, da se brani autonomija sveučilišta i da se građani, građanke, studenti, svi jednostavno brane od Srpske napredne stranke i njihovih nasilnika", naveo je Đurić.

Pročitajte i ovo Drugi tjedan zaredom Rastu cijene nafte: Eskalacija sukoba na Blistom istoku mogla bi donijeti velike probleme?

  Pročitajte i ovo Rat u Europi FOTO/VIDEO Zelenski doputovao u SAD, obavio poseban posjet i najavio: "Želim im predstaviti svoj plan za pobjedu"

Povezane teme